prosvjedi se nastavljaju

Bugarski parlament odobrio preustroj vlade

24.07.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Bugarski parlament u petak je imenovao Krila Ananieva za novog ministra financija u vladi premijera Bojka Borisova, u preustroju kojem je cilj umiriti antikorupcijske prosvjednike koji zahtijevaju ostavku cijele vlade

Sto šezdeset i šest zastupnika u parlamentu koji broji 240 mjesta također je odobrilo nove ministre gospodarstva, zdravstva, unutarnjih poslova i turizma, u vladi desnog centra koja je došla na vlast 2017. godine. Osamdeset i osam zastupnika glasovalo je protiv preustroja.

Ananiev (65) koji je bio zamjenik ministra financija u četiri različite vlade od 1998. imat će zadatak nadgledati državne financije tijekom očekivanog ekonomskog pada uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Zastupnici glavne opozicijske Socijalističke stranke vikali su 'Ostavka' i 'Više' tijekom parlamentarne debate o preustroju, u znak potpore uličnim prosvjedima koji već dva tjedna potresaju ovu balkansku zemlju.

U četvrtak, nekoliko tisuća mladih Bugara marširalo je centrom Sofije te je odbacilo izmjene u vladi kao 'šalu'. Optužuju Borisova da nije prekinuo veze s dužnosnicima sklonim korupciji te moćnim lokalnim tajkunima. Tisuće ljudi, većinom mladih, prosvjeduje svaku noć već dva tjedna i traže ostavku Borisova.

Borisov je smijenio ministre financija, gospodarstva, turizma i unutarnjih poslova, a Ananiev je s mjesta ministra zdravstva došao na ono ministra financija.

Međutim, koalicija desnog centra ustrajna je u odluci da četverogodišnji mandat, koji završava u ožujku sljedeće godine, u cijelosti privede kraju.

Nastavak prosvjeda očekuje se kasnije u petak.