SAVEZNICI SAD-A

Bugarska želi sudjelovati u proturaketnom štitu

12.02.2010 u 17:35

Bionic
Reading

Bugarski premijer Bojko Borisov izjasnio se u petak za sudjelovanje svoje zemlje u američkom projektu proturaketnog obrambenog štita ako to odobri Europska unija.

'Kao članica NATO-a, (Bugarska) će voditi računa o sigurnosti Europe i poduzet ćemo mjere' potrebne u tu svrhu, rekao je Borisov na konferenciji za novinare. O sudjelovanju Bugarske u američkom proturaketnom štitu protiv mogućih napada iz Irana, odlučivat će bugarski nacionalni parlament, no samo ako taj prijedlog odobri Europska unija, rekao je Borisov.

'Kao članica NATO-a obvezni smo raditi za kolektivnu sigurnost', rekao je premijer. Američki veleposlanik u Bugarskoj James Warlick izjavio je da su dvije zemlje počele neslužbeno razgovarati o tom pitanju.

Bugarska prvotno nije bila uključena u projekt proturaketnog obrambenog štita osmišljen u doba administracije bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Novi sustav nastao je na temelju nove procjene iranske balističke prijetnje i trebao bi presretati rakete srednjeg i kratkog dometa.