oštre mjere

Bugarska zatvara škole i restorane, Rusija i Poljska imaju rekordne brojeve umrlih

25.11.2020 u 12:10

Bionic
Reading

Bugarska je u srijedu najavila zatvaranje škola, restorana, trgovačkih centara i teretana do 21. prosinca dok se kao i ostatak istoka Europe teško bori protiv širenja koronavirusa.

Pod novim mjerama će se škole i sveučilišta prebaciti na nastavu putem interneta, a vrtići će biti zatvoreni.

Privatna okupljanja ograničena su na 15 ljudi, a svi restorani, kafići i noćni klubovi bit će zatvoreni. Turistička putovanja u državi i inozemstvu zabranjena su.

Nakon prosvjeda poduzetnika vlada je ipak odlučila dopustiti rad manjim dućanima, a sportska događanja smiju se odvijati bez gledatelja. Kazališta smiju primiti samo 30 posto kapaciteta.

Restrikcije na snagu stupaju kasno u petak kako bi smanjile pritisak na zdravstveni sustav u toj državi od 7 milijuna stanovnika, prenosi Reuters. 

„Samo jedna stvar dokazano utječe na koronavirus – smanjivanje društvenih kontakata ili karantena. Kako bi ublažili pritisak na bolnice koje su na rubu, uvodimo ove mjere na tri tjedna“, objavio je premijer Bojko Borisov. 

Kao i većina srednje i istočne Europe, Bugarska se dobro nosila s pandemijom koronavirusa na proljeće, no na jesen je virus buknuo. U srijedu je imala 4382 nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj od početka pandemije narastao na gotovo 130 tisuća. Ukupno je umrlo 3226 ljudi. 

Poljska je pak u srijedu imala rekordan broj umrlih zbog koronavirusa, njih 674, s više od 15 tisuća novozaraženih. 

Iako je broj novih slučajeva manji u usporedbi s rekordnim razinama od oko 27 tisuća početkom studenoga, proteklih dana raste broj umrlih. Ukupno je umrlo gotovo 15 tisuća ljudi, a zaraženo je bilo 924 tisuće ljudi. 

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski u srijedu je upozorio protiv pretjeranog ublažavanja mjera uoči Božića kako bi se izbjegao treći val zaraze. 

I Rusija u srijedu ima rekordan broj umrlih, njih 507, čime je ukupan broj narastao na 37.538. 

Ruske vlasti potvrdile su 23.675 novih slučajeva zaraze, pa ukupan broj od početka pandemije iznosi 2.162.503.