PREMIJEROV ČOVJEK

Bugarska: Plevneliev vodi na predsjedničkim izborima

23.10.2011 u 21:00

Bionic
Reading

Rosen Plevneliev, kandidat blizak vladajućoj stranci GERB premijera Bojka Borisova, vodi u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Bugarskoj ispred socijalista Ivaila Kalfina, s kojim će se sučeliti 30. listopada u drugome krugu, prema prvim procjenama instituta koji su proveli ankete na izlazu s birališta

Rosen Plevniev (47), koji nije kandidat nijedne stranke ali je blizak vladajućem GERB-u, dobio je oko 40 posto glasova, te ima više od 10 posto glasova prednosti ispred svog protivnika lijeve orijentacije na izborima koji se smatraju testom za premijera Borisova na polovici njegova mandata, dok je gospodarstvo te najsiromašnije zemlje Europske unije na koljenima.

Oko 6.9 milijuna Bugara bilo je pozvano u nedjelju na birališa, na izbore za predsjednika države i nove lokalne vlasti, uključujući i gradonačelnike.

Nakon dva petogodišnja mandata, socijalist Georgi Parvanov (55) više se nije mogao kandidirati.

Položaj predsjednika republike u Bugarskoj je uglavnom ceremonijalan, jer mu dužnosti predviđaju ulogu jamca nacionalnog jedinstva i vrhovnog zapovjednika vojske, te osobe koja predstavlja državu u inozemstvu, imenuje veleposlanike i ima pravo veta na zakone.

Plevneliev je i po predizbornim anketama dobivao oko 40 posto glasova, desetak posto više od bivšeg ministra vanjskih poslova, kandidata socijalista Ivaila Kalfina (47), dok je na trećem mjestu bila bivša europska povjerenica i nezavisna kandidatkinja Meglena Kuneva, kojoj predviđaju oko 15 posto glasova.

Da bi netko ostvario konačnu pobjedu u prvom krugu, mora osvojiti više od 50 posto glasova, a u suprotnom se održava drugi krug izbora u kojem se sučeljavaju dva najuspješnija kandidata iz prvog kruga, pri čemu ankete predviđaju sigurnu pobjedu Plevnelieva nad Kalfinom.

Paralelno s izborom predsjednika države, biračko tijelo od gotovo sedam milijuna Bugara odlučivala su o 11.400 biračkih mjesta o novom sazivu 264 gradska i općinska vijeća te 2330 gradonačelnika i načelnika općina, koji se biraju izravno istim sustavom kao predsjednik republike, a na tim se izborima natjecalo kandidati iz 74 političke stranke, među kojima bi najviše uspjeha, po anketama, trebao imati GERB.

Glasačka mjesta zatvorena su u 19.00 sati.