PERISKA NIJE SUVENIR

Bugarin u zatvoru zbog hrvatske školjke

06.09.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Nesrazmjer između ronilačke sposobnosti s jedne strane te ekološke osviještenosti i obaviještenosti s druge koštao je bugarskog turista na Jadranu 18 dana hrvatskog zatvora


Bugarski mediji javljaju o šokantnom uhićenju neimenovanog građanina Bugarske kojem je carina pri izlasku iz zemlje u prtljazi otkrila zaštićenu veliku školjku perisku (Pinna nobilis).

Globa za vađenje periske iznosila je 900 eura, a kako je Bugarin tvrdio da nema taj novac, osuđen je na 18 dana zatvora.

U intervjuu za televiziju djevojka osuđenika Svetla Petkova žalila se da 'nigdje na plažama ne piše da je zabranjeno roniti školjke', tvrdeći da turisti ne moraju biti upoznati s katalogom zaštićenih predmeta i živih bića u zemlji u koju dolaze. Spomenula je kao primjer Egipat, u kojem 'stoje natpisi da je zabranjeno odnositi dijelove piramida'. Uz to je tvrdila da u razgovoru s lokalcima ona i njen momak nisu shvatili da čine kazneno djelo.

Periska je kao najveći školjkaš u Sredozemlju zaštićena još 1994. godine zbog prekomjernog izlova – osobito u turističkim područjima. Zaštitu su uvele i druge mediteranske zemlje.

Prema pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, za jednu ubijenu perisku u Hrvatskoj je kazna 500 kuna. No po Zakonu o zaštiti prirode koji sprečava ilegalni izlov, prekršaji tog ranga mogu biti kažnjeni sa sedam do čak 30 tisuća kuna.