OPASNA SITUACIJA

Bugari uhapsili romskog 'cara' Kirila Raškova

28.09.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Nakon masovnih uličnih antiromskih prosvjeda širom Bugarske, koji su eskalirali nakon što je prošli tjedan Rom minibusom pregazio 19-godišnjeg mladića, uhićen je romski vođa. Kiril Raškov (69), kojega sunarodnjaci zovu car Kiro, lišen je slobode zbog prijetnji smrću jednom mještaninu sela Katunica u kojemu se dogodila sporna prometna nesreća. Određen mu je 48-satni pritvor, a prijeti mu kazna do šest godina zatvora

Glavni tajnik bugarskog MUP-a, Kalin Georgijev, izjavio je novinarima u Sofijskim da su Raškov i njegova obitelj puna dva desetljeća 'radili sve što su htjeli'. Dodao je da su protiv kontroverznog 'cara Kire' samo prošle godine podnesene tri prijave.
Nakon što je u selu Katunice 23. rujna pregažen 19-godišnji Angel Petrov, Kiril Raškov i čitava njegova obitelj odvedeni su iz sela čiji stanovnici tvrde da su kazneno djelo počinili ljudi 'cara Kire'. U selu su nakon pogibije mladića izbili neredi u kojima je nekoliko romskih kuća obitelji Raškov zapaljeno. Nakon iskre koja je planula u selu Katunica, požar antiromskih prosvjeda se proširio po čitavoj Bugarskoj.

Nakon masovnih prosvjeda održanih u nedjelju navečer u deset bugarskih gradova, bugarska je policija i sinoć imala pune ruke posla. Zbog narušavanja javnog reda i mira u Varni, Sofiji, Plovdivu i Burgasu, uhićeno je 168 huligana.