prvi u hrvatskoj

Budući osječki pravnici iskustvo će brusiti na Vrhovnom sudu

10.01.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Osječki studenti prava prvi su u Hrvatskoj koji će stručnu praksu imati prilike obaviti na Vrhovnom sudu Hrvatske, dok će se njihovi nastavnici uključivati u rad ove najviše sudbene institucije onda kada to bude potrebno

'Studenti imaju jako malo uvida u praksu. Više su pod dojmom medijskog praćenja sudbene vlasti nego što bi imali uvid u njega kroz redovni studentski rad. Na Fakultetu će ovo biti velika stvar', komentirao je za Glas Slavonije predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa sporazum temeljem kojega će studenti Pravnog fakulteta osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera imati prilike obavljati stručnu praksu na Vrhovnom sudu, a njihovi nastavnici biti uključeni u rad Suda koji će od njih, kada to bude potrebno, tražiti pomoć u rješavanju važnih pitanja.

Istovremeno će Vrhovni sud primati svu pravnu literaturu, odnosno sve fakultetske publikacije i moći se koristiti svim njegovim bazama podataka. Potpise na sporazum stavili su dekanica osječkog Pravnog fakulteta Renata Perić i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

'Studenti će u suradnji s najvišim sudom u Hrvatskoj i njegovim sucima moći izgrađivati svoju pravnu struku i znanja. Za nas je to predivan potencijal. Nadamo se da je ovaj okvir sporazuma o suradnji baza za daljnji razvoj i podizanje kvalitete pravne izvrsnosti', rekla je dekanica osječkog Pravnog fakulteta Renata Perić.

  • +7
Đuro Sessa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Vrhovnom sudu ovo je prvi takav oblik suradnje u Hrvatskoj, do koje je došlo na inicijativu zamjenika predsjednika i suca Vrhovnog suda Marina Mrčele, docenta na Katedri kaznenog prava pri osječkom pravu.

'Nismo puno razmišljali. Inače je praksa u mnogim zemljama Europe takva da postoje suradnje između akademije i najvišeg suda u državi. Postoji želja i potreba akademije da ima uvid u ono što se događa u redovnom životu, a s druge strana naša da imamo pregled naročito komparativnog prava', rekao je Sessa, dodajući da je tijekom nedavnog posjeta budućih osječkih pravnika Vrhovnom sudu doznao da im nedostaje prakse.

Pravni fakultet u Osijeku već surađuje s Općinskim, Županijskim i Trgovačkim sudom.