TERORISTIČKI NAPAD

Budućeg iranskog ministra obrane traži Interpol

22.08.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ian Kelly ocijenio je u petak "zabrinjavajućom" činjenicu da je Ahmad Vahidi predložen za iranskog ministra obrane iako ga od 2007. traži Interpol zbog antisemitskog terorističkog napada u Argentini.

"Ako su te informacije točne i ako tog čovjeka kojeg Interpol traži zbog umiješanosti u teroristički napad, potvrde za ministra, to će svakako biti zabrinjavajuće", rekao je.

Interpol je još u ožujku 2007. najavio da će raspisati međunarodne tjeralice radi izručenja petorice iranskih čelnika, među kojima je Vahidi, i Libanonca, koje argentinsko pravosuđe optužuje da su bili umiješani u napad na Argentinsko židovsko osiguravateljsko društvo (AMIA).

O prijedlogu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da Vahidija imenuje ministrom obrane glasovat će iranski parlament.

Koncem listopada 2006. argentinsko državno tužiteljstvo zatražilo je izdavanje međunarodnih uhidbenih naloga za devetoricom muškaraca pod optužbom da su uz pomoć libanonske šijitske organizacije Hezbollaha izveli atentat na AMIA-u u kojemu je tristotinjak osoba ranjeno.