PLAVCI NA PROVJERI

Buduće policajce ispitivat će o nadimcima i dionicama

31.08.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Već za nekoliko dana budući policajci trebali bi pri zaposlenju početi dokazivati svoju dostojnost za vršenje službe. Naime, uskoro bi na snagu trebao stupiti Pravilnik o načinu obavljanja provjere osobne dostojnosti za obavljanje policijske službe, u kojem će se, piše Novi list, policajce ispitivati i o nadimcima i dionicama

'Jeste li kontaktirali s pripadnicima policije, vojske ili sigurnosno-obavještajnih službi drugih država? Imate li udjele u fondovima ili značajnije nekretnine? Imate li nadimak?', dio je pitanja iz upitnika na koja će morati odgovarati i budući policajci, ali i oni koji prelaze na drugo radno mjesto.

Kako piše Novi list, već Zakon o policiji određuje da za obavljanje policijske službe nisu dostojne osobe pravomoćno osuđene za kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja ili nečasnih pobuda ili osobe koje su kažnjene za nasilne prekršaje, kao i ostala nedjela koja ih čine nedostojnima za obavljanje policijske službe, ili osobe čije dosadašnje ponašanje, navike ili sklonosti ukazuju na nepouzdanost za obavljanje službe.

Ove parametre provjeravat će tročlana komisija i to na zahtjev samog MUP-a. U obavljanju provjere prikupljat će se identifikacijski podaci ispitanika, kao i podaci o osobama s kojima živi u zajedničkom kućanstvu, podaci o kaznenim postupcima što se trenutno vode i podaci iz kaznenih evidencija, podaci o optužnim prijedlozima i prekršajnim nalozima i podaci iz prekršajnih evidencija, informacije i obavijesti o radnim osobinama, informacije i obavijesti o životnim navikama te ostali sigurnosno značajni podaci.