marija vučković pred odborom

Buduća ministrica poljoprivrede na predstavljanju u Saboru, evo koji su joj planovi

19.07.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Nakon što je na Odboru za Ustav predstavio nove potpredsjednike Vlade Zdravka Marića i Davora Božinovića te kandidata za ministra uprave Ivana Malenicu, premijer Andrej Plenković uputio se na Odbor za poljoprivredu, na kojem se predstavila kandidatkinja za novu ministricu poljoprivrede Marija Vučković, a koja dolazi umjesto Tomislava Tolušića

Plenković je pobrojao crtice iz njezine biografije. 'Uz to što je politički angažirana i profilira se kao ekonomistica, predavač je na Sveučilištu u Dubrovniku. Gospođa je politički angažirana u HDZ-u od 2006. godine, a obnaša dužnosti i na lokalnoj razini', kazao je Plenković. Dodao je da je Vučković udana i da ima troje djece.

'Smatram da će svojim iskustvom vrlo kvalitetno obavljati sve poslove koji se tiču nadležnosti ministrice poljoprivrede. Očekujem da već od ponedjeljka angažirano pristupi provedbi programa Vlade u domeni poljoprivrede', poručio je.

Kandidatkinja za ministricu predstavila je obrise svog programa.

Nastavit će započete aktivnosti, posebno Program ruralnog razvoja, koji je, kaže, najučinkovitiji u povlačenju sredstava iz fondova EU-a.

'Što se tiče budućih razdoblja, želimo potrošiti kompletna sredstva iz programa ruralnog razvoja. Namjeravamo izvršiti operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Nadalje, završit ćemo strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora RH. Izrađena je detaljna dijagnostika poljoprivrednog sektora i ruralnog prostora i ona će biti osnova strateškog plana', kazala je Vučković.

  • +6
Marija Vučković Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Smatra vrlo važnom reformskom mjerom objediniti aplikacije, uključiti elektroničku prijavu i objediniti registre.

Istaknula je i važnost segmenta male plave ribe u ribarstvu. 'Za Hrvatsku je to od krucijalne važnosti', kazala je.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić kazao je da ostaje pitanje zemljišta koje je od Agrokora preuzela Fortenova grupa. 'I danas je došao prema odboru dopis da je Fortenova krenula u prodaju nekretnina pa da prodaju državno zemljište u Općini Bilje', kazao je.

Spomenuo je i Zakon o OPG-ovima te kako je to zakon koji se praktički ne provodi. 'U Slavoniji se više izdvaja za zaštitu domaćih životinja nego za demografsku politiku', istaknuo je.

Plenković se pohvalio da su više od 13 posto vlasnika OPG-ova mladi poljoprivrednici dok je prosjek na razini EU-a tek šest posto.

'Što se tiče interpelacije oko poljoprivrednog zemljišta, ne radi se o rasprodaji u bescjenje gdje bi mi ostali dugoročno bez zemlje. Što se tiče prijenosa zakupa zemljišta Agrokor-Fortenova, ako postoje nedoumice kod lokalnih čelnika, i ta se pitanja rješavaju. Najvažnije je da vodite računa da umjesto da je propala najveća hrvatska kompanije, ona nije propala kao ni dobavljači ni OPG-ovi. Da smo koristili postojeći zakonski okvir, ja garantiram da bi stanje u Hrvatskoj poljoprivredi bilo takvo da bi na ovom Odboru bilo puno više pitanja', kazao je premijer braneći način na koji je Vlada riješila krizu u Agrokoru i krenuo na slijedeći odbor.