ČOBANKOVIĆ SAVJETUJE

Budite realni u procjeni šteta od poplava

13.06.2010 u 21:56

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković pozvao je danas građane koji su zabilježili štete na poljoprivrednim površinama od posljedica vremenskih neprilika da pošteno i korektno izvrše procjene štete jer će u suprotnom najgore proći oni koji su uistinu imali štete

Ima dovoljno vremena i prostora za obeštećenje seljaka pošto su oštećene poljoprivredne kulture čiji prihodi ne dolaze sutra nego poslje berbe i žetve, kazao je ministar za Dnevnik Nove TV.

Ustvrdio je pritom da treba pošteno i korektno evidentirati i procijeniti štete, nakon čega će se vidjeti način i mogućnosti državnog proračuna, odnosno u kojem omjeru će biti moguće uopće izvršiti obeštećenje.

'Mislim da nije dobro da se alimentira s visokim iznosom štete, da procjene ne budu nerealane', rekao je Čobanković, dodavši da bi u slučaju izjednačavanja štete i multipliciranja iznosa najgore prošli oni koji su oštećeni.

Ministar se nije složio s nekim procjenama da je šteta od poplava najmanje milijardu kuna, jer kako je rekao, ukupna vrijednost kompletne jesenske sjetve nije milijardu kuna. Iako su štete evidentne, ministar smatra da u Hrvatskoj ne slijedi godina mršavih krava. Po sadašnjim procjenama, kazao je ministar, pšenice će u odnosu na planirano na osnovi zasijanosti biti oko 20 posto ali bez obzira na sve to pšenice će biti dovoljno za vlastite potrebe.