POVRATAK U POLITIKU

Budiša na izbornoj listi HSLS-a

22.03.2011 u 08:36

Bionic
Reading

Dražen Budiša u HTV-ovoj emisiji 'Lica nacije' potvrdio je da će se natjecati na predstojećim izborima, ali ne kao nositelj liste nego samo kao član HSLS-a

'Izbori će biti najesen, nikako prije ljeta, u kojem očekujemo dobru turističku sezonu. Kasno je za promjenu izbornog modela, ali ovaj model se mora mijenjati jer daje ovlasti vodstvima stranaka, a ne građanima', kazao je Budiša, koji se zalaže za tip 'otvorenih lista' u kojima birači mogu birati osobe, a ne stranke.

Budiša je voditelju Branimiru Biliću otkrio da je praćen u tajnoj policijskoj operaciji Cash za hvatanje generala Ante Gotovine.

'Praćen sam zbog Gotovine, a sjedio sam u Račanovoj vladi kao koalicijski partner. Prvi put govorim o operaciji Cash u kojoj su prema zahtjevu britanskog ministra MacShanea i haške tužiteljice Carle del Ponte pratili mene da bi uhitili Gotovinu', rekao je Budiša i dodao da mu je to potvrdio tadašnji ravnatelj policije, SDP-ovac Ranko Ostojić. Budiša očekuje oslobađajuću presudu za generale u Haagu jer 'hrvatski narod nikad neće prihvatiti da je država nastala na zločinačkom pothvatu'.

Budiša je podržao i istrage komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Smatra da se moraju procesuirati svi zločini u kojima su nevini ljudi ubijani bez presude i suda.

'Manolić i Boljkovac su zaslužni za stvaranje države, ali i zakon se mora poštivati. Zasluge nikoga ne mogu spasiti', rekao je Budiša.