VODENO ČUDOVIŠTE NA PUTU

Budimpešta u stanju pripravnosti, Dunav raste i u Hrvatskoj

09.06.2013 u 17:52

Bionic
Reading

Stanovnici Budimpešte u stanju su pripravnosti. Vodostaj Dunava dosegnuo je rekordnu razinu od oko 9 metara, a vrhunac se očekuje večeras. U poplavama koje su pogodile središnju Europu dosad je poginulo 19 osoba. I istok Hrvatske je spreman za golemu količinu vode, čiji vrhunac se očekuje za 4 dana

Mađarska prijestolnica priprema se za najgore. Vodostaj Dunava premašio je i rekordnu razinu iz 2006, od 8 i pol metara. Gradske vlasti ne isključuju mogućnost evakuacije 50ak tisuća građana koji žive u najkritičnijm dijelovima Budimpešte. Iduća dva dana su presudna. Vodeni val krenuo je i prema Hrvatskoj, čiji vrhunac se očekuje za nekoliko dana. Prva na udaru je Batina, gdje Dunav raste centimetar na sat.

Danas u 10 sati vodostaj u Batini premašio je 650 centimetara pa smo zbog toga proglasili izvanrednu obranu od poplava tako da je sada jedan veliki dio baranjske obrambene crte sada već pod izvanrednom obranom dok je jedan nizvodni dio prema ušću Drave i prema Osijeku za sada još pod redovnom obranom. Očekujemo da će za dan-dan i pol i taj vodostaj premašiti odgovarajuću razinu pa će i za taj dio biti proglašena izvanredna obrana od poplava", rekao nam je voditelj osječkoj Centra za obranu od poplava Ivica Nađ, dodajući kako je na raspolaganju 350 tisuća vreća s pijeskom.

Dio njih već je napunjen. U obranu obale Vukovara uključila se i vojska, potvrdio je danas gradonačelnik Željko Sabo.

'Vjerujem da ćemo organiziranom akcijom Hrvatskih voda, našim tvrtkama, pripadnicima Hrvatske vojske i dragovoljcima koji se javljaju u Gradu Vukovaru obraniti naš grad', izjavio je Sabo.

Kako je to živjeti uz veliku rijeku poput Dunava, najbolje zna 50-godišnja učiteljica Lidija Lončar. U Batini živi cijeli svoj život, i to svega nekoliko desetaka metara od obale Dunava.

'Dunav je krasna rijeka, ali zna biti nezgodna, no navikli smo na nju. Mislim da neće biti problema. A to govore i stariji ljudi. Evo moj susjed ima 80 godina pa je doživio mnoge ružne situacije s Dunavom. No ipak mislim da neće biti problema, da će bent izdržati', rekla nam je Lidija Lončar.

Na visoke vodostaje stanovici Batine su navikli. Ono što ih više muči su podzemne vode, koje rade probleme kad se Dunav krene povlačiti...

'Ogromna masa vode koja prolazi kroz Dunav, tjera podzemne vode prema gore. Recimo moj vrt, jedno 50 metara ispod, to sve pliva. U bunarima ista stvar, voda se podiže, samo što se ne prelijeva. A sve zato jer je Dunav velik. No to će se dogoditi tek kad se Dunav bude povlačio. Problem je kad Dunav počne opadati', ističe Lidija.

Vrh vodenoga vala u Hrvatskoj se očekuje u petak. Prema procjeni Hrvatskih voda trebao bi dosegnuti 780 centimetara, što će biti drugi najviši vodeni val koji je pogodio Hrvatsku. Najveći vodostaj zabilježen je 1965. godine, kada je iznosio 795 centimetara. U prošlotjednim poplavama, kakve središnja Europa ne pamti, poginulo je 19 osoba, a ogromna je i materijalna šteta. Samo u Njemačkoj procjenjuje se na oko 11 milijardi eura.

Vodostaj Dunava u Mađarskoj