NAKON PUŠTANJA NA SLOBODU

Bude li Purda i obeštećen, naknada će biti mizerna

11.02.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Tihomir Purda, koji se već 38 dana nalazi u rukama bosanskohercegovačkog pravosuđa, mogao bi u slučaju da se cijela priča riješi pozitivno za njega tužiti BiH i tražiti odštetu

Njegov odvjetnik Josip Muselimović za tportal kaže da po zakonu postoji ta mogućnost ako se dokaže da se Purda cijelo vrijeme nalazio u nezakonitom pritvoru, u što on u potpunosti vjeruje. Muselimović žali što je ta nadoknada iznimno mala: 'Ona, naime, iznosi 25 eura po danu provedenom u pritvoru.'

Podsjetimo, Purda je uhićen na graničnom prijelazu u Orašju temeljem Interpolove tjeralice još iz 2007. Srpsko pravosuđe tereti ga za navodno ubojstvo dvojice i teško ranjavanje jednog pripadnika bivše JNA tijekom borbi vođenih oko Borova naselja 1991. Njegov odvjetnik Muselimović tvrdi da je priznanje iznuđeno zlostavljanjem dok je bio zatočen u srpskom koncentracijskom logoru.

Za mišljenje smo pitali i odvjetnika Antu Madunića, koji upozorava da je 'Haški sud, recimo, odbio sve zahtjeve za nadoknadom štete optuženicima koji su oslobođeni u procesima pred tim sudom'.

Također napominje da je traženje nadoknade štete moguće samo u slučaju da postupak u potpunosti bude završen. 'U najmanju ruku tamošnji sud bi trebao odbaciti srpski zahtjev kao neosnovan', kaže Madunić. Ovaj odvjetnik je skeptičan što se tiče eventualnog zahtjeva za nadoknadom štete jer krivnje Bosne i Hercegovine u ovom slučaju nema.

'Riječ je o međunarodnom zahtjevu koji oni moraju provjeriti', kaže odvjetnik Madunić.

Inače, što se tiče samog slučaja pred sudom, odvjetnik Muselimović čeka odluku o žalbi zbog produljenja pritvora Purdi, a očekuje je u ponedjeljak.