TADIĆ U FAZ-U:

'Bude li odbijena, Srbija može potonuti u nacionalizam'

08.12.2011 u 17:26

Bionic
Reading

U sjeni krize eura se odvija prava mala drama u vezi s pokušajima Srbije da dobije status kandidata za ulazak u Europsku uniju. Predsjednik Boris Tadić oglasio se u autorskom tekstu za njemački konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, u kojem upozorava da će Srbija 'potonuti u nacionalizam' ukoliko se njen europski put ne nastavi

'Srbija na europskoj prekretnici' naziv je teksta koji je Boris Tadić objavio u FAZ-u i u kojem se pledira na davanje Srbiji statusa kandidata za ulazak u EU. Njemačka kancelarka Angela Merkel prije nekoliko dana je izjavila kako Srbija ne ispunjava sve uvjete za početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji, dok je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle naročito apostrofirao problematičan odnos prema Kosovu. Zbog toga je indikativno što se Tadić svojim tekstom oglasio baš u FAZ-u, novinama koje inače poprilično podržavaju politiku Angele Merkel.

'Nameće se pitanje zašto se Srbija gura na marginu suvremenih povijesnih procesa i zbog čega se ogromni politički napori, napravljeni s ciljem odlučnog raskida s politikom koja je dovela do ratova u bivšoj Jugoslaviji, time unaprijed osuđuju na poraz i neuspjeh? Neće li to možda biti preveliko iskušenje za srpsko društvo i mladu srpsku demokraciju?', dramatično se pita predsjednik Tadić u FAZ-u. Predsjednik Srbije ističe kako je njegova zemlja u potpunosti ispunila sve uvjete u procesu približavanja EU, što je značilo i donošenje nepopularnih odluka, pa i osobni rizik za pojedine političare.

'Danas je više nego ikada ranije očito kako proces europskih integracija Srbije ne ovisi samo o spremnosti i sposobnosti da se u zemlji zaokruže započete društveno-ekonomske reforme, već i o tome u kojoj mjeri je EU spremna da u dogledno vrijeme zaokruži svoju misiju uspostavljanja zone mira, napretka i stabilnosti na cijelom europskom kontinentu', konstatira Tadić, koji također smatra da bi se marginaliziranje Srbije moglo tumačiti kao dokaz da su europske vrijednosti samo privid. Također, predsjednik Tadić upozorava da bi odbijanje Srbije moglo rezultirati i time da ona 'potone u nacionalizam'.

Tadić
se, naravno, osvrnuo i na prijepore oko odnosa Srbije i Kosova, vješto dovodeći tu situaciju u vezu s njemačkim povijesnim iskustvom: 'Međutim, Srbija želi pronaći rješenje za pitanje Kosova - neovisno o tome hoće li jednog dana biti članica EU ili ne, jer ne želi još jedan tinjajući konflikt na Balkanu. Tragajući za funkcionalnim rješenjem ovog pitanja, Srbija se oslanja, između ostalog, i na iskustvo dvije Njemačke, koje su - ne bez kontroverzi i ne bez posredovanja i uplitanja sa strane - vodile duge i teške razgovore o uređenju svojih odnosa.'

Srbijanski predsjednik ističe kako 'vjeruje u zajedničku, europsku političku kulturu i u zajedničku odgovornost za mir i stabilni razvoj cijelog našeg kontinenta', te da 'Europa neće biti zaokružena bez zapadnog Balkana, a to nije moguće bez europske, demokratske i prosperitetne Srbije u njegovom centru'. S obzirom da se sutra, 9. prosinca, odlučuje o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU, brzo će se znati je li imao utjecaja ovaj Tadićev komentar u Frankfurter Allgemeine Zeitungu.