NAPOKON REAGIRAO I KOSOR

'Bude li daljnjih pritisaka, napravit ću međunarodni incident'

21.07.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Šef HSLS-a Darinko Kosor pristao je jutros dati izjavu za tportal u kojoj komentira novonastale probleme u koaliciji s HDZ-om i HDZ-ov otvoreni ultimatum članovima HSLS-a da istupe iz stranke ako žele zadržati svoje trenutne pozicije

Kosor kaže da Đakića osobno ne poznaje, ali zna da se s njegovim ponašanjem u ovom slučaju ne slaže ni predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Nije želio otkriti detalje je li s njom razgovarao o Đakićevom ponašanju ili je to samo naslutio poznajući njen rad.

'Nema razloga neciviliziranom ponašanju i Đakić bi se trebao naučiti suzdržavati. Ovo što je napravio je neviđen napad na osnovno demokratsko pravo da ljudi pripadaju stranci kojoj žele. Zato stranke na kraju krajeva i postoje. Ultimatum da naši članovi napuste HSLS ili će izgubiti pozicije je besmislen i neutemeljen jer su naša četiri vijećnika i zamjenik župana na izborima birani neposredno i nikakva im druga stranka to ne može uskratiti', izjavio je Kosor. Dodao je da je ovaj HDZ-ov čin u Virovitičko-podravskoj županiji već prijavio Udruzi europskih liberalnih stranaka ELDER.

Budu li se ovakvi pritisci nastavljali, ili ne budu jenjavali, Kosor je, tvrdi, spreman napraviti međunarodni incident. Ne može razumjeti da se u 21. stoljeću netko tko zagovara demokraciju obračunava s političkim neistomišljenicima, baš kao u vremenu mračne Komunističke partije. Ne želi nikakve sukobe s HDZ-om niti ima što protiv njih, ali želi istaknuti da svaki čovjek ima pravo na svoje političko opredjeljenje.

Kosor je upoznat s podatkom da je pet članova HSLS-a u toj županiji popustilo pritisku i napustilo svoju stranku. Razumije njihove postupke, ali smatra da osoba koja se odluči baviti politikom, zbog viših ciljeva, mora biti spremna i na određene žrtve.

'Unatoč pritiscima koje imamo HSLS se ne rasipa. Za primjer: trebali smo imati osnivačku skupštinu mladih liberala u kojoj bismo primili pedeset novih članova, ali nam skup nije omogućen. Napominjem da HSLS ne prelazi ni u kakvu lijevu opciju, cilj nam je bio i ostao biti između dvije hrvatske najjače stranke, naime HDZ-a i SDP-a', dodao je.

Izlaskom iz koalicije šef hrvatskih liberala smatra da je postignuto puno te da će, nakon što još pedesetak članova napusti stranku, doći do njezinog oporavka i omasovljenja.