POLITIČKI ANALITIČARI O NESREĆI

'Bude li Čačić osuđen, HNS će ispaštati'

13.01.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Prometna nesreća sa smrtnom posljedicom koju je uzrokovao Radimir Čačić, šef druge najjače oporbene stranke, mogla bi imati teže posljedice za HNS, smatraju politički analitičari

Svjesni teške osobne situacije šefa HNS-a Radimira Čačića, analitičari su nevoljko pristali analizirati utjecaj takvog nesretnog i tragičnog slučaja na funkcioniranje jedne političke stranke.

Bez sumnje, nesreća je prvenstveno Čačićeva osobna tragedija, ali s obzirom na njegovu funkciju šefa druge najjače oporbene stranke u Hrvatskoj, nameće se i pitanje budućnosti te stranke u slučaju da Čačić završi u mađarskom zatvoru.

'Presuda bi mogla utjecati na HNS'

Branko Caratan i Ivan Grdešić naglasili su da su ovi dani posebno teški za Čačića te da treba pričekati odluku suda. Naime, prema mađarskim zakonima, ako ga osude, Čačić bi mogao dobiti od jedne do pet godina zatvora.

Ako bude osuđen na zatvorsku kaznu, kaže Caratan, to bi moglo imati velik utjecaj na rad HNS-a s obzirom da su upravo Čačić i Vesna Pusić najveća imena stranke.

'Sve ovisi o odluci suda, u svakom slučaju ova situacija nije ugodna, posebno za Čačića. To je vjerojatno rezultat pretjeranog opterećenja zbog posla', rekao je Caratan.

Ako Čačić dobije uvjetnu kaznu, Caratan kaže da ona neće imati većeg utjecaja na stranku.

Mađarski mediji pišu da se toga dana zbog poledice dogodilo više teških prometnih nesreća
'Nesreća je Čačićeva osobna tragedija'

Slično razmišlja i Ivan Grdešić koji naglašava da je Čačić prilično tragično doživio taj događaj: 'Nije riječ o namjernom kriminalnom djelu, o tome da je nekome htio nanijeti zlo da bi to imalo političke posljedice. On jest odgovoran i snosit će posljedice, ali nije riječ o korupciji, ubojstvu niti o pljački.'

Grdešić se nada da tragičan događaj neće imati većeg utjecaja, a jedan od dokaza da se to ne bi smjelo dogoditi je činjenica da je Čačićeva reakcija dobro prihvaćena u hrvatskoj javnosti.

Podsjetimo, Čačić je sam priopćenjem obavijestio javnost da je 8. siječnja, na putu za Budimpeštu, skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba od teških ozljeda dan poslije preminula.

HNS-ovac Goran Beus Richenberg kaže da sve institucije stranke funkcioniraju, da postoji zamjenik te da tu prometnu nesreću ne bi uopće trebalo stavljati u kontekst stranke.

'To je Čačićeva osobna tragedija i samo se o tome radi. Nesvakidašnje jest, ali živ čovjek može sve doživjeti, ne treba sada stavljati sol na ranu', zaključio je Beus Richenberg.

Mađarski mediji o nesreći

Mađarski mediji nisu posvetili puno pozornosti nesreći bivšeg hrvatskog ministra obnove i graditeljstva. Podsjetili su tek da Čačić iza sebe ima tri prometne nesreće s totalnom štetom, a pišu i da se kobnog 8. siječnja, na autocesti M7, dogodilo više teških nesreća zbog zaleđene ceste.

Prema informacijama mađarske policije, Čačić prošlog petka nije vozio brzinom primjerenom uvjetima vidljivosti na cesti, stoga je prekasno primijetio auto pred sobom u vanjskoj traci.