ŠOKANTNA PRIČA IZ INDIJE

Bubreg mu presadili na kuhinjskom stolu

20.12.2008 u 11:50

Bionic
Reading

Dinko Ajduković (50) iz Sinja, nekada velika nogometna nada, prije 17 godina u Indiji je kupio bubreg za 1.700 dolara. Operacija presađivanja odvijala se na kuhinjskom stolu

Ajduković danas tri puta tjedno iz Sinja odlazi u Split na dijalizu. Bivši igrač Hajduka s bubrezima je počeo imati probleme još 1983. godine. Kaže kako se tada se u Hrvatskoj za presađivanje bubrega trebalo čekati deset do 15 godina.
U novinama je pročitao o organiziranim odlascima u Indiju gdje se uz plaćanje za mjesec dana mogao dobiti novi bubreg.

'U Mombaiju nas je u zračnoj luci dočekao liječnik kojem smo dali novac za presađivanje bubrega. Ja sam dao 11.000 dolara. Nakon toga smo odvedeni na pregled i smješteni u hotel. Već sutradan smo odvedeni u jednu zgradu gdje je u povećoj sali organizirana licitacija bubrega', priča Dinko Ajduković za Jutarnji list. U toj sali je njih četvero sjelo za jedan stol, a ispred njih je 15-ak osoba nudilo svoje organe na prodaju. Dinko je kupio bubreg za 1.700 dolara.
Kaže kako bubrege prodaje sirotinja. Čovjek od kojeg je kupio svoj organ čak mu je ljubio ruke i noge kada mu je dao novac.

'Polegli su me na kuhinjski stol koji je bio kratak, pa su mi noge od koljena visjele preko ruba stola. Dali su mi tzv. blokadu kralježnice, tako da sam uživo pratio operaciju. Na stol pokraj moga su polegli mog donatora na trbuh i vadili mu bubreg s leđne strane. Gledao sam kako mu vade bubreg, stavljaju ga na tanjurić kao onaj od servisa za kavu i prenose do mene', nastavlja Dinko.

Vladimir iz Banja Luke, Dinkov cimer u bolesničkoj sobi, preminuo mu je na rukama jer mu je pukla arterija.
No nažalost, novi bubreg odbacio je nakon šest mjeseci, pa Ajduković danas tri puta tjedno iz Sinja odlazi u Split na dijalizu.