DRUGI KRUG IZBORA

Bubalo i Bandić sigurni, u Splitu neizvjesno

29.05.2009 u 14:10

Bionic
Reading

U drugom krugu lokalnih izbora iduće nedjelje birat će se gradonačelnici u 57 od 127 gradova, tamo gdje u prvome krugu nijedan kandidat nije uspio dobiti potrebnu natpolovičnu većinu glasova

Od većih gradova, koji su ujedno i županijska središta, drugi krug bit će održan u Osijeku, Vukovaru, Sisku, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, dok će u Šibeniku biti ponovljen prvi krug gradonačelničkih izbora zbog utvrđene nepravilnosti na jednom biračkom mjestu. U svim gradovima drugi krug bit će zanimljiv, premda ne i podjednako neizvjestan.

U Osijeku, primjerice, nakon što je nezavisni kandidat Gordan Matković dao podršku koaliciji HDSSB-HNS-Zeleni i pozvao svoje birače da u nedjelju daju glas Krešimiru Bubalu (HDSSB), izgledi Ante Đapića, kandidata koalicije HSP-HDZ, značajno su pali, zaključuje Glas Slavonije.

U Zagrebu će se u drugom krugu sučeliti Milan Bandić (SDP) i nezavisni Josip Kregar. Bandiću je pobjeda u prvome krugu izmaknula za nešto više od jedan posto, odnosno nekoliko tisuća glasova, pa malotko dvoji da bi na kraju mogao izgubiti, odnosno da bi Kregar mogao značajno 'podebljati' svojih 23 posto glasova iz prvog kruga.

Mnogo je neizvjesnija gradonačelnička utrka u Sisku. Ondje je Davorko Vidović (SDP) osvojio 38, a Dinko Pintarić (HDZ) 34 posto glasova, a prevagu će vjerojatno donijeti glasovi (21 posto) kandidata HSP-a Ive Šimca iz prvog kruga.

U Vukovaru je HDZ-ovu kandidatu Damiru Barni pobjeda u prvom krugu izmaknula za 5 posto, dok je njegov protukandidat Željko Sabo (SDP) osvojio 34 posto glasova. Ostatak glasova bio je raspršen na preostalih petero kandidata, pa je ondje još sve otvoreno.

Najneizvjesniji su izbori na jugu Hrvatske – u Dubrovniku i u Splitu. U Dubrovniku je kandidat koalicije SDP-HNS-HSU-HSLS Andro Vlahušić iznenadio dugogodišnju gradonačelnicu Dubravku Šuicu (HDZ) koju podržava i HSS osvojivši 43 posto glasova, nasuprot njezinih 39 posto.

Presudno bi moglo biti desetak posto glasova koje je u prvom krugu dobio nezavisni kandidat Pero Vićan, oštri kritičar Šuičinog rada, a koji se u gradu priklonio Vlahušiću. No njezinu kampanju posljednjih dana svesrdno pomaže sam vrh HDZ-a, na čelu s Ivom Sanaderom, koji je Vlahušića nazvao komunistom.

Svakako najneizvjesnija i medijski najzanimljivija izborna bitka vodi se u Splitu, gdje se za gradonačelničku fotelju natječu kontroverzni tajkun Željko Kerum i SDP-ovac Ranko Ostojić. U prvom krugu Kerum je dobio 40 posto glasova, a njegov izazivač Ranko Ostojić 34 posto. Iz igre je ispao HDZ-ovac Ivan Kuret, čiji bi birači, njih 17 posto, trebali u nedjelju odrediti budućeg gradonačelnika.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja prednost daju Kerumu. Mnogi Splićani pak strahuju da će Split, ako Keruma izaberu za gradonačelnika, postati svojevrsna filijala njegova poduzeća. Najavljene projekte realizirat će sam sa sobom, a u gradskoj upravi sjedila bi uprava tvrtke Kerum. Koliko takva situacija brine većinu građana Splita, saznat ćemo u nedjelju nakon drugog izbornog kruga.