JANDROKOVIĆ:

Bruxelles smatra granični spor bilateralnim pitanjem

19.06.2009 u 10:30

Bionic
Reading

Inicijative Europske komisije za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora nisu uspjele i u Bruxellesu taj spor sada smatraju bilateralnim pitanjem, rekao je u petak u Zagrebu Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković

'Povjerenik (za proširenje) Olli Rehn pokušao je pomiriti ta dva stajališta. Zaključno je rekao da je granično pitanje bilateralno pitanje i da rješenje treba tražiti u bilateralnim razgovorima', izjavio je Jandroković novinarima na konferenciji 'Kako poslovati s NATO-om'.

Dodao je da Slovenija ima dvije mogućnosti: ili prihvatiti Rehnov kompromisni prijedlog ili jedan od dva prijedloga koja je u četvrtak u Bruxellesu iznio premijer Ivo Sanader. Prvi je prijedlog da vlade i parlamenti Hrvatske i Slovenije donesu zajedničku izjavu u kojoj se kaže da nijedna odluka, ni jedan dokument ne prejudicira granicu.

Ako Slovencima nije prihvatljiv ni taj prijedlog, Sanader predlaže da se od pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a zatraži zajedničko mišljenje o tome je li uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. Ako bi to te dvije pravne službe potvrdile, Hrvatska bi bila spremna povući te dokumente.

Šef hrvatske diplomacije odbacio je tvrdnje kolege Samuela Žbogara da je Hrvatska istupila iz procesa jer nije prihvatila posljednji Rehnov prijedlog za rješenje graničnog prijepora nazvavši to 'neistinom'. 'Slovenska blokada nije ni pravedna, ni europska ni korektna', rekao je Jandroković pozivajući Ljubljanu da ukine blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.