KAOS NA BURZAMA

Bruxelles priznao: Pripremamo se za izlazak Grčke!

18.05.2012 u 10:15

Bionic
Reading

Europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht priznao je da Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) rade na 'scenariju za izvanredne situacije' u slučaju da Grčka napusti eurozonu

U razgovoru za belgijski De Standaard, De Gucht je ustrajao u tvrdnji da će tada biti moguće spriječiti 'domino efekt'.

'Kako u Europskoj centralnoj banci, tako i u Europskoj komisiji, službe rade na scenariju za izvanredno stanje u slučaju da Grčka ne uspije (opstati u eurozoni)', rekao je De Gucht.

Europski povjerenik odbio je pritom ići u detalje, dodajući tek da on još uvijek očekuje da Grčka ostane u eurozoni.

Udar na tržišta

Posljednji udar agencija za kreditni rejting na Grčku i Španjolsku preko noći je strmoglavio cijene dionica na azijskim tržištima, a jutros su pogođene i europske burze.

Europska tržišta dionica zabilježila su oštar pad, a najgore stoji španjolski IBEX, koji je pao dva posto i dosegnuo rekordno nisku razinu u posljednjih devet godina.

U Londonu je FTSE 100 pao na najnižu ovogodišnju razinu. Najviše su pretrpjele dionice banaka i rudarskih kompanija: Rio Tinto, Xstrata, Lloyds Banking Group i Barclays pale su za najmanje 2,5 posto.

Talijanski FTSE MIB pao je 1,5 posto, a francuska i njemačka tržišta oko jedan posto.

Agencija Moody's srušila je rejting 16 španjolskih banaka, što je dodatno poljuljalo nestabilni bankarski sektor u toj zemlji. Španjolska vlada prošlog je tjedna odlučila (djelomično) nacionalizirati Bankiju, jednu od najvećih banaka u Španjolskoj.

El Mundo izvijestio je da su iz te banke građani već izvukli oko milijardu eura, a ministar gospodarstva Fernando Jimenez Latorre poručio je da to nije točno. Vrijednost Bankije pala je za 30 posto.

Premijer Mariano Rajoy oglasio se upozorenjem da će, nakon rušenja rejtinga banaka njegove zemlje, cijene zaduživanja postati astronomske.

MMF odbio suradnju s Grčkom

Agencija Fitch Ratings snizila je u četvrtak dugoročnu ocjenu zaduženosti Grčke u devizama i eurima na CCC, s ranijeg B-, pozivajući se na 'pojačanu opasnost' od izlaska zemlje iz eurozone. I ocjena kratkoročne zaduženosti u devizama snižena je na C, s ranijeg B.

'Snižavanje ocjene grčke javne zaduženosti povezano je s povećanim rizikom izlaska Grčke iz gospodarske i monetarne unije', obrazložio je Fitch.

Neizvršavanje obveza Grčke prema vjerovnicima, EU i MMF-u, bilo bi 'katastrofalno', upozorio je premijer na odlasku Lucas Papademos.

MMF je usto upozorio da će prekinuti kontakte s Grčkom do parlamentarnih izbora i da neće surađivati s novom privremenom vladom koja je u četvrtak imenovana u Ateni kako bi obavljala tekuće poslove.