LJUBLJANSKA BANKA

'Bruxelles ljut na Janšu zbog ucjenjivanja Hrvatske'

Jose Manuel Barroso i Janez Janša

Jose Manuel Barroso i Janez Janša

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Diplomati više članica EU-a izjavili su za Jutarnji list da se temeljem signala iz Ljubljane pribojavaju da bi Slovenija mogla zaoštriti retoriku prema Hrvatskoj, ovaj put zbog Ljubljanske banke, što bi moglo ugroziti proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu

'Očekivali smo da će Slovenija biti među prvima koje će ratificirati vaš pristupni ugovor, a kako stvari stoje, bit ćemo sretni ako ne bude zadnja. Nakon dogovora Jadranke Kosor i Boruta Pahora, sve je izgledalo idilično. Nova Vlada i ministrica Vesna Pusić iznenađujuće je brzo postigla dogovor o imenovanju arbitara za arbitražni sporazum, a dogovor Slovenije i Hrvatske već je ušao u svakodnevni rječnik kao najbolji primjer kako se rješavaju sporovi. No, sada se ponovno otvorilo pitanje Ljubljanske banke, koje je za nas isključivo bilateralno i ne bi trebalo utjecati na proces ulaska Hrvatske u EU, ali se u slučaju Slovenije više nikakvo iracionalno ponašanje ne može isključiti', rekao je Jutarnjem listu 'zabrinuti diplomat jedne zapadne članice EU-a'.

Visoki dužnosnici EU-a u Bruxellesu pribojavaju se da bi blokiranje procesa ratifikacije ozbiljno naudilo ne samo bilateralnim odnosima Hrvatske i Slovenije, već i cijeloj Europskoj uniji i nastavku proširenja.

Kad je riječ o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u drugim državama, u EU-u ne očekuju probleme.

'Njemačka i Nizozemska bit će stroge, ali to su ozbiljne države koje će na vrijeme sve odraditi ako Hrvatska do kraja obavi svoj dio posla', rekao je za Jutarnji list izvor iz EU-a, dodajući da je iz Velike Britanije poslan signal da će London već na jesen početi s procedurom u parlamentu.

Jutarnji list podsjeća da je Slovenija posljednja ratificirala ulazak Hrvatske u NATO, i to nakon što su se u to pitanje uključile SAD, Njemačka i Francuska: potonje zato što su bile sudomaćini NATO-ova summita u Strasbourgu i Kehlu, a SAD zato što je to bio prvi NATO-ov summit predsjedniku Obami koji je Slovencima poslao poruku da želi sudjelovati na summitu 28 članica NATO-a. Tako je Hrvatska samo dan prije summita postala članicom NATO-a. U EU-u žele da se takav scenarij svakako izbjegne i eventualno blokiranje hrvatskog ulaska u EU smatrali bi katastrofom u političkom smislu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!