POIGRAVANJE EUROM

Bruxelles bjesni zbog rušenja kreditnih rejtinga!

13.07.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Presedan na financijskom tržištu - rat kreditnih agencija i Bruxellesa ušao je u zonu usijanja. Nakon što je rejting Irske pao u novu i dublju razinu smeća prema ocjeni Moody'sa, u EU-u polako gube živce. Ne mogu se privatne financijske tvrtke iz SAD-a poigravati sudbinom eura. Viviane Reding krenula je protuofenzivu kako smanjiti njihov utjecaj

Viviane Reding najavila je inicijativu kojom bi se smanjio utjecaj rejting agencija na tržište novca, dok joj kolega iz Europske komisije zadužen za unutrašnje tržište i usluge, Michel Barnier, drži svijeću riječima kako navedenim agencijama mora biti uskraćeno pravo da svojevoljno ocjenjuju zemlje koje primaju međunarodnu financijsku pomoć.

Konflikt je eskalirao zbog Portugala i Irske koji su pali u još dublje u zoni kreditnog 'smeća'. Potonjima se ocjena spuštena s 'Baa3' na 'Ba1'. U Moody'su ne vjeruju u dugoročni ekonomski oporavak zemlje, a očekuju i skori zahtjev Iraca za novom porcijom bruxelleskog keša. Od tri najveće rejting agencije, jedino je Moody's potpisao Ircima smrtnu presudu. Fitch i Standard & Poor's zasada šute. U središnjici EU-a ljudima puca film. Da se američke piranje financijskog tržišta lakonski poigravaju eurom, eurobirokratima je nedopustivo.

Irci su primili od EU-a i MMF-a 85 milijardi dolara u studenom prošle godine. Ekonomija se počela oporavljati, ali presporo. Mjere štednje ostavile su državnu blagajnu praznom jer se nije otkud imao ubrati izdašniji porez. Država će, kako stvari sada stoje, moći otplaćivati dugove u sljedećih godinu dvije, no nakon toga perspektiva postaje tmurna.

Istovremeno, irski ministar financija Michael Noonan priznaje da se ekonomija presporo oporavlja te vidi Irsku kao čep koji pluta na uzburkanom moru. Parabola koja nekako ne odiše optimizmom.