nakon pritiska javnosti

Brutalno silovanje i ubojstvo djevojčice izazvalo reakciju u Srbiji, uveli doživotni zatvor za najteža kaznena djela

21.05.2019 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon brutalnog silovanja i ubojstva 14-godišnje djevojčice, srbijanski parlamentarni zastupnici donijeli su odluku o izmjeni Kaznenog zakona. Izmjenama se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotni zatvor za najteža kaznena djela

Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnom osobom, što je u skladu s prijedlogom Fundacije "Tijana Jurić" koji je podržalo oko 160.000 građana, prenosi B92.

Radi se o organizaciji koja je pokrenuta nakon brutalnog mučenja i ubojstva 14-godišnje Tijane Jurić koju je 2014. oteo, silovao i ubio Dragan Đurić.

Zbog tada važećeg zakona Đurić odlužuje kaznu zatvora od 40 godina, iako su naprosredno nakon njegovog uhićenja mnogi tražili i ponovno uvođenje smrtne kazne.

Zakonodavci u Srbiji odlućili su se ipak na doživotni zakon za najteža kaznena djela. Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga kaznena djela za koja je prema važećem zakonu u Srbiji predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Ta djela su ubojstva predstavnika najviših državnih institucija, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi izvršenja kaznenih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...

Zakon predviđa da se osuđenik na doživotni zatvor može uvjetno pustiti na slobodu nakon odležanih 27 godina zatvora. Iznimka od toga su oni koji su osuđeni za kaznena djela ubojstva djece, trudnica i nemoćnih osoba, koje sud ne smije pustiti na slobodu.

Pooštravaju se i kazne za zlostavljanje i mučenje, obiteljsko nasilje, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službene osobe u izvršavanju službene radnje, napad na službenu osobu u trenutku vršenja službene radnje, sudjelovanje u grupi koja sprečava službenu osobu u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Uvodi se i novo kazneno delo - napad na odvjetnike, što je u skladu s prijedlogom Odvjetničke komore Srbije.