UŽAS U JAVNOJ BOLNICI

Brown se ispričao zbog smrti pacijenata

18.03.2009 u 19:27

Bionic
Reading

Britanski premijer Gordon Brown ispričao se u srijedu u ime vlade pošto je objavljeno izvješće u kojemu se upozorava na ozbiljne pogreške stručnog osoblja u javnoj bolnici koje bi mogle biti uzrok smrti 400 do 1200 bolesnika između 2005. i 2008.

LONDON - "Duboko se ispričavamo svima koji su bili žrtve pogrješaka počinjenih u bolnici u Staffordu", rekao je predsjednik britanske laburističke vlade u prigodi tradicionalne tjedne sjednice u zastupničkom domu na kojoj premijer odgovara na zastupnička pitanja.

Brownu je bilo postavljeno pitanje o izvješću Povjerenstva za zdravstvenu skrb objavljenu u utorak, u kojemu se upozorava na "sramotne" uvjete u bolnici u Staffordu i na slabosti "na gotovo svim razinama".

Neki su bolesnici bili ostavljeni više sati bez liječničke njege, u prljavim posteljama i u užasnim bolovima. Probir bolesnika na prijamu u hitnoj službi obavljali su službenici bez ikakva medicinskog znanja, a elektrokardiografi su bili ugašeni jer se medicinske sestre nisu znale služiti njima.

Kako navodi to povjerenstvo, broj mrtvih u bolnici je bio za 400 do 1200 veći od prosjeka između 2005. i 2008.

Ustanova je u vlasništvu zavoda NHS-a, britanskog sustava javnog zdravstva.

Ustvrdivši da je riječ o osamljenu slučaju, Brown je takvo stanje nazvao "neprihvatljivim" i obećao je da će se provesti istraga o tim smrtnim slučajevima.

Ministar zdravstva Alan Johnson je pak ocijenio da su učinjeni "neoprostivi" propusti i "neobične pogrješke na svim razinama".