PROPUSTI PRAVOSUĐA RH

Brojni ratni zločinci žive i rade po Europi i Americi

19.03.2009 u 12:33

Bionic
Reading

HNS-ov saborski zastupnik Miljenko Dorić izvijestio je danas da će, kao izvjestitelj Odbora za pravna pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (VE) o osumnjičenima za ratne zločine koji su izbjegli s područja bivše države i danas slobodne žive u drugim državama, u drugoj polovici godine posjetiti sve države bivše SFRJ i razgovarati s tamošnjim tužiteljstvima.

Dorić je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru podsjetio da je lani u travnju upozorio međunarodnu zajednicu da velik broj ratnih zločinaca danas slobodno živi i radi u europskim državama te Kanadi i SAD-u, te na činjenicu da im neke članice VE bez provjere daju državljanstvo, pa i onima koji su za ratne zločine osuđeni u odsutnosti.

Odbor za pravna pitanja ga je potom odredio za izvjestitelja, a sada je, kazao je, u fazi prikupljanja podataka za izvješće, sastavljanje kojega će trajati oko godinu dana.

Kao neugodnosti i probleme na koje nailazi u svom radu Dorić je naveo to što hrvatsko pravosuđe u nekim slučajevima (poznato mu je njih pet, šest) nije drugim državama, koje su na temelju hrvatske tjeralice uhitile ratne zločince, uputilo zahtjev za izručenje, pa su oni pušteni. "Zgrozilo me da zahtjevi za izručenjem nikada nisu upućeni", rekao je.

Europski su ga dužnosnici, kazao je, upozorili i da Hrvatska treba promijeniti ponašanje prema interpolovim tjeralicama, budući da je više hrvatskih građana koji su u europskim državama počinili teška kaznena djela pobjeglo u Hrvatsku, a, bez obzira što je za njima raspisana tjeralica, hrvatska policija i pravosuđe nisu poduzeli ništa.

"Što je najgore, točno su znali u kojim gradovima žive i čime se bave. Ostaje pitanje radi li se u ovim slučajevima o korupciji, političkom pritisku, nedostatku koordinacije između pojedinih ministarstava ili potpunoj nestručnosti onih koji rade na ovim poslovima", rekao je Dorić, izrazivši nadu da će ministar pravosuđa Ivan Šimonović na to reagirati.

Dorić je, kao član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, komentirao neslužbene zahtjeve da se Povjerenstvo očituje o medijskim napisima o prodaji stana predsjednika Sabora Luke Bebića, rekavši da Bebić, kao i svaki drugi građanin, ima pravo prodati svoj stan kome hoće.

No, istaknuo je da, potvrde li se medijska nagađanja da je tvrtka iz Metkovića, koja je stan kupila, Bebiću dala 50 ili 60 tisuća dolara više od njegove vrijednosti i zauzvrat dobila unosne poslove, to ne spada u sukob interesa, već u korupciju koja je u nadležnosti USKOK-a.

"On onda nije u neposrednom sukobu interesa. To nije posao za Povjerenstvo, nego za neka druga tijela", rekao je Dorić.