TRAGEDIJA U NORVEŠKOJ

Broj žrtava porastao na 91

23.07.2011 u 08:47

Bionic
Reading

Najmanje 91 osoba ubijena je u dvama napadima počinjenima u petak u Oslu i okolici, koje je norveški premijer nazvao nacionalnom tragedijom, prema novim privremenim podatcima što ih je u subotu objavila norveška policija, prenose svjetske agencije

Najmanje 84 osobe su ubijene u pucnjavi u ljetnom kampu na otoku Utoeyji nadomak Osla i sedam u eksploziji bombe u središtu ministarske četvrti u norveškoj prijestolnici, rekao je policijski načelnik u Oslu, javila je francuska novinska agencija AFP.

'Otok koji je bio raj na zemlji pretvorio se u pakao', rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u subotu, a prenijela britanska agencija Reuters.

'Nikad od Drugog svjetskog rata naša zemlja nije bila pogođena zločinom takvih razmjera', rekao je premijer nazivajući napade 'nacionalnom tragedijom'.

POČINITELJ NAPADA 32-GODIŠNJI NORVEŽANIN UHIĆEN

Naoružani napadač odjeven u policijsku odoru u petak je otvorio vatru i ubio najmanje 80 mladih u ljetnom kampu socijaldemokratske mladeži na otoku Utoya sjeverozapadno od Osla i mnoge druge ranio.

Šef policije Oystein Maeland rekao je na konferenciji za novinare da je zasad najmanje 80 ubijenih. Dodao je da ne može jamčiti da broj ubijenih neće rasti i da ima teško ozlijeđenih. Maeland je ustvrdio da je napad poprimio 'katastrofalne razmjere'.

Policija je ranije izvijestila da je u pucnjavi na otoku ubijeno 10 osoba nakon što je u eksploziji u središtu Osla ubijeno sedam osoba.

Policija je nakon pucnjave u kampu uhitila 32-godišnjeg muškarca za kojeg je norveški ministar pravosuđa Knut Storberget u petak kasno navečer rekao da je Norvežanin.

Po ranijim podacima policija uhićenog muškarca povezuje s bombaškim napadom u Oslu.

Norveška televizija TV2 objavila je u subotu, ne navodeći svoje izvore, da je uhićeni norvežanin povezan je s desničarskim ekstremistima. Neki mediji objavili su, pozivajući se na anonimne izvore, da napad nije povezan s međunarodnim terorizmom.

Po svjedočanstvima koja su prenijeli norveški mediji napadač prerušen u policajca izgledao je nordijski i bio je naoružan automatskim oružjem.

Izvještaj s mjesta pokolja

Svjedočenje preživjelih s otoka Utoya