NOVI TERITORIJALNI USTROJ

Broj zastupnika smanjuje se sa 153 na 131

31.05.2010 u 22:53

Bionic
Reading

Hrvatska bi ubuduće mogla imati 22 zastupnika manje u Saboru , te umjesto dosadašnjih jedanaest - pet izbornih jedinica. Tako barem, kako doznaje Jutarnji list, predlaže HSS u svojoj inicijativi izmjena Izbornog zakona

U vladajućoj koaliciji, naime, već neko vrijeme razmišljaju o izmjenama Izbornog zakona, pa iako se o detaljima još ne zna previše, neke informacije ipak su iscurile u javnost. Tako, primjerice, HSS predlaže ustroj od pet izbornih jedinica koji bi bio prilagođen novom teritorijalnom ustrojuRH.

Ugrubo, piše Jutarnji list, prvu izbornu jedinicu činila bi Dalmacija, druga izborna jedinica bio bi Grad Zagreb, treća Slavonija, četvrta sjeverna Hrvatska, a peta bi obuhvaćala Istru, Primorje, Gorski Kotar, Liku.

U svakoj od tih pet izbornih jedinica biralo bi se po dvanaest zastupnika, što je ukupno 60, dok bi se još 60, prema HSS-ovom prijedlogu, biralo s jedinstvene liste, što još nije razrađeno.

Iz dijaspore bi bila tri zastupnika, dok bi broj zastupnika nacionalnih manjina ostao osam kao i do sada. Prema tom HSS-ovom planu, ukupno, broj zastupnika, bi ubuduće iznosio 131.Usporedbe radi, trenutačno su u Saboru 153 zastupnika.

Prema važećem Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, postoji jedanaest izbornih jedinica, odnosno dvanaest uključujući nacionalne manjine.