studija pokazala

Broj zaraženih Danaca dvostruko veći od službene statistike

03.02.2022 u 15:51

Bionic
Reading

Broj odraslih Danaca zaraženih covidom-19 mogao bi biti dvostruko veći od službene statistike, poručili su znanstvenici u četvrtak nakon što su objavljeni podaci koji sugeriraju da se trećina odraslog stanovništva zarazila u posljednja tri mjeseca.

Provjeravanjem razine antitijela u krvim uzorcima, danski su znanstvenici došli korak bliže otkrivanju stvarnog broja oboljelih, nakon što se u zemlji pojavila zaraznija omikron varijanta. Istraživanje je proveo Statens Serum Institut (SSI), vodeće znanstveno tijelo u području zaraznih bolesti, na temelju 4722 uzorka krvi prikupljenih sredinom siječnja.

Analiza krvi je provedena kako bi se utvrdilo sadrži li tzv., nukleokapsid protein, odnosno antitijela protiv koronavirusa.

Navedena vrsta antitijela stvara se samo u slučajevima kada „pravi“ koronavirus uđe u organizam. Nije ih moguće pronaći u uzorcima krvi kod osoba koje nikada nisu bile zaražene, iako su cijepljenjem razvile antitijela.

„Rezultati pokazuju da je udio zaraženih koji nisu bili testirani na covid-19 negdje između 33 i 50 posto od ukupnog broja zaraženih“, rekao je direktor instituta Henrik Ullum.

Cijepljenje u Danskoj Izvor: EPA / Autor: OILAFUR STEINAR RYE GESTSSON

To znači da na svakih 100 registriranih osoba zaraženih covidom-19 imamo još 100 zaraženih koji nisu zabilježeni u službenoj statistici.

Službene brojke pokazuju milijun i dvjesto tisuća zaraženih od 1. studenog prošle godine, što je oko jedne petine stanovništva. Ta brojka uključuje djecu i one koji su se ponovno zarazili.

Preliminarni nalazi SSI-ja nisu još u potpunosti pouzdani, no ipak bi mogli pomoći u analiziranju stjecanja kolektivnog imuniteta, a vlastima omogućiti preciznije prognoze o putanji epidemije.