REORGANIZACIJA ILI STEČAJ

'Broj zaposlenih u SSSH treba prepoloviti'

08.06.2010 u 12:50

Bionic
Reading

Anu Knežević u ponedjeljak je na čelu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske zamijenio v. d. Mladen Novosel i, po najavama, najbrojnije udruženje sindikata u Hrvata trebalo bi se okrenuti budućnosti. Međutim, iz tih istih najava dalo se naslutiti da budućnost za SSSH nije nimalo svijetla

Naime, zbog nesloge i duga od oko 1,8 milijuna kuna pronio se glas da će sedam najvećih granskih sindikata (trgovine, turizma, metalaca, poljoprivrede, kemije i nemetala, prehrambene i duhanske industrije, graditeljstva i komunalnih djelatnosti) istupiti iz središnjice i osnovati novu.

Njihovo istupanje značilo i osipanje članstva za oko 90 posto, što bi konačnici značilo da oni koji ostaju u SSSH, ostaju zajedno s dugovima ili bi, ako bi oni istupili, priča završila u stečaju.

Sindikat bez plina

Ana Knežević smatra da je tragedija to što su joj kolege radile izaleđa organizirajući tajne sastanke umjesto da su razgovarajući s nadležnimapokušali doći do rješenja, dok za dug koji se rasteže godinama unazaddodaje da je permanentan. 'Kada sam 2006. godine preuzela SSSH, dug jebio 2,5 milijuna kuna. Činjenica je da neke članice nisu plaćalečlanarine, neke su istupile, i normalno je da ste, ako uprihodujete pet kuna,a potrošite osam, u minusu. Riječ je o tekućim troškovima poputrežija', kazala nam je Knežević. Neslužbeno doznajemo da je zbogneplaćenih računa SSSH već nekoliko mjeseci isključen plin.

Iako je među sindikalistima s kojima smo kontaktirali postojala dvojba je li moguće provesti stečaj nad Udrugom, dilemu je razriješio stručnjak za stečajeve Josip Han koji je proveo stečajeve nad šezdesetak tvrtki.

'Stečaj je moguć bez obzira na to što se radi o udruzi građana. Imali smo primjere filatelista ili Dinama koji su također bili tako registrirani. U stečajnu masu ušla bi sva imovina koju SSSH posjeduje, a iz nje bi se namirila sudski troškovi i potraživanja vjerovnika.

Ako imovine nema ili je male vrijednosti, kao što je to slučaj u brojnim društvima s ograničenom odgovornošću koja su registrirana u stanovima, onda se postupak zaključuje bez da se dugovanja namire', kazao je Han.

Kako SSSH u svom vlasništvu ima određene nekretnine na neke od kojih se uspio uknjižiti prije države, ali ih nije međusobno podijelio, logično je da bi u slučaju odlaska u stečaj na gubitku bili svi. Stoga nije neočekivano da dan poslije odlaska Ane Knežević od 'sedam veličanstvenih' stižu nešto pomirljiviji tonovi.

'Nećemo nikamo istupiti i ne osnivamo novu središnjicu. Samo želimo prisiliti odgovorne da riješimo probleme koji postoje. Činjenica je da u financijskoj situaciji u kojoj se nalazimo je nedopustivo da SSSH ima 95 zaposlenih ljudi i smatramo da bi ih trebalo biti pedesetak.

Usto postoje i problemi s kadrovima jer u vremenima koja su ispred nas, a bit će burna, trebamo mlađe ljude koji će određenim stvarima imati revolucionarniji pristup', istaknuo je predsjednik metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, čiji je sindikat jedan od suosnivača SSSH.

Dođe li ipak do stečaja, imovina će na bubanj, a u njoj se nalazi i vrijedna nekretnina poput Doma sindikata u središtu Zagreba, čija tržišna cijena daleko premašuje dug koji SSSH ima.