Jerko Trogrlić

Broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto i što sad?: 'Vučić će na tome parazitirati, Penavi odgovara nastavak razdora, a pred Vladom je poseban izazov'

22.09.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Broj pripadnika srpske manjine u Vukovaru, prema upravo objavljenim rezultatima popisa stanovništva, pao je ispod 30 posto - prije deset godina bilo ih je 34,8 posto (15.881), a danas 29,73 posto (14.605). Kako po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave u kojima ima više od trećine stanovnika pripadnika pojedine nacionalne manjine oni imaju pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma, čini se da je došao kraj temi ćirilice u Vukovaru

Temi oko koje su proteklih godina vladale velike kontroverze i koja, zapravo, ondje nikada nije do kraja uvedena u službenu upotrebu. Najprije su u demonstracijama razbijane friško postavljene dvojezične ploče, prije tri godine Ustavni sud presudio je da Gradsko vijeće može odlučivati o tome jesu li se stekli preduvjeti za poštivanje Ustavnog zakona, a gradska vlast svake godine donosila je negativno rješenje.

'Važno je da je gradonačelnik Penava nadzirao i da je zadovoljan', prvi je komentar čelnika SDSS-a Milorada Pupovca na rezultate popisa stanovništva dok je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga zatražila dodatno vrijeme za reakciju i dodala da 'na ljudskoj razini' ne bi bilo u redu ukidati stečena prava. Gradonačelnik Ivan Penava promptno je najavio da će se Vukovar vratiti na stanje prije 2011., kada je po njegovim riječima popis stanovništva bio lažiran upravo kako bi se u ovom gradu stvorile napetosti i prikazao veći broj stanovnika srpske nacionalnosti nego što u stvarnosti jest.

'Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje prije popisa 2011., kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putom. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar. Svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka. Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak naprijed', kazao je Penava i dodao: 'Nijedno pravo koje je iskamčeno temeljem lažnog popisa nećemo pustiti niti ostaviti. Vratit ćemo situaciju na početnu poziciju. Ono što su neke strukture smišljeno progurale u Vukovaru nećemo pustiti tek tako.'

  • +4
Ćirilica u Vukovaru Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Uoči lanjskog popisa stanovništva Srpsko nacionalno vijeće pokrenulo je promotivnu kampanju kojom je nagovaralo hrvatske Srbe da se tako i izjasne, a zapamćena je i kampanja 'Budi e-Srbin', kojom ih se poticalo na popisivanje elektroničkim putem.

>>> [DOKUMENT] U Hrvatskoj pao broj katolika, u Vukovaru Srba manje od 30 posto! Pogledajte što se još doznaje iz Popisa stanovništva

'Ona očito nije dala ploda, no ne možemo prosuditi koji su razlozi za to: jesu li, primjerice u Vukovaru, rezultati popisa iz 2011. doista bili napuhani, a broj pripadnika srpske nacionalnosti fabriciran, ili se u međuvremenu dogodilo iseljavanje zbog loših uvjeta života, kao što se dogodilo u Vukovarskoj županiji i cijeloj Slavoniji', kaže za tportal politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

'Tema dvojezičnosti politički je osjetljiva, a pogotovo uoči tjedana i mjeseci u kojima se posebna pažnja posvećuje upravo Vukovaru. Obilježavanje obljetnice pada grada ove godine će dominantno biti obilježeno novim podatkom o broju stanovnika srpske nacionalnosti i temom dvojezičnosti', dodaje. Trogrlić smatra da je doista bitno raščistiti dilemu je li popis otprije deset godina bio prepun lažnih podataka ili je glavni razlog ovakve promjene iseljavanje stanovništva.

'Na ovoj temi sasvim sigurno će parazitirati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u posljednje vrijeme verbalno vrlo agresivan, a tu je i Ivan Penava, kojemu novonastala situacija također odgovara. Obojica će poticati razdor koji zapravo ne bi trebao odgovarati ni Hrvatima ni Srbima, ni Hrvatskoj ni Srbiji. Porazno je da su odnosi ove dvije zemlje lošiji danas nego prije deset ili petnaest godina', smatra Trogrlić. S druge strane, upozorava, rezultat popisa stanovništva donosi poseban izazov vladajućoj koaliciji, u kojoj se uz HDZ nalazi upravo SDSS.

  • +7
Vučić na sajmu vina u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

'Trebat će balansirati: s jedne strane kao država Europske unije želimo bolji status manjina, u svakom slučaju iznad onoga što Hrvati danas uživaju u Srbiji, a s druge strane nisam siguran koliko će biti moguće i politički oportuno dati im veća prava nego što ih imaju po zakonu, i to upravo u Vukovaru. HDZ će morati delikatno vagati između zakona s jedne strane i prava za koja manjine smatraju da ih imaju, makar to više formalno nije slučaj', kaže sugovornik tportala.