Zavod za javno zdravstvo

Broj oboljelih od gripe prešao tri tisuće, vrhunac epidemije očekuje se u sljedećih mjesec dana

10.01.2019 u 10:35

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je broj oboljelih od gripe porastao na 3141, zbog čega se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije, a vrhunac se očekuje u naredna tri do četiri tjedna, nakon čega bi broj oboljelih trebao postupno padati, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Najviše prijava zabilježeno je u prvom tjednu 2019., od čega najviše oboljelih od gripe ima u Brodsko-posavskoj županiji, 302, zatim Splitsko-dalmatinskoj, 251, Dubrovačko-neretvanskoj, 195, Gradu Zagrebu, 172, i Zagrebačkoj županiji, 165. Najmanje ih je u Zadarskoj, tri, Virovitičko-podravskoj, devet, i Požeško-slavonskoj županiji, 14, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najveća stopa incidencije oboljelih kod gripe je među djecom predškolske dobi, a najmanja kod osoba od 65 godina i više. Najviše ima oboljele djece u dobi od pet i šest godina te od prve do četvrte godine. Uspoređujući s podacima od prošle (2017./2018.) i pretprošle (2016./2017.) sezone, nema odstupanja jer se podaci u velikoj mjeri preklapaju.

U prvom tjednu bilo je 63 posto uzoraka pozitivnih na gripu i to dominantno virus gripe tip A (97 posto), prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

  • +8
Cijepljenje protiv gripe Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Podsjetimo, broj oboljelih početkom prosinca bio je 17, ali se ubrzo povećao. Cijepljenje protiv gripe počelo je u studenom i HZJZ je osigurao 320.000 doza, što je oko 10 posto doza više nego prošle godine, a postoji i mogućnost nabave dodatnih količina cjepiva ako bude potrebno, kako su tada rekli iz Nacionalnog referentnog centra za gripu.

Prema statistikama, u Hrvatskoj je lani službeno prijavljeno 65 tisuća oboljelih i 30 umrlih od gripe.