sezona gripe

Broj oboljelih od gripe je porastao, ali još uvijek nema opasnosti od epidemije

07.12.2018 u 12:57

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je trenutno 17 osoba oboljelih od kliničke gripe prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Navode kako su u laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrđeni prvi slučajevi ovosezonske gripe, pri čemu je u svim uzorcima potvrđen virus gripe tip A/H1N1 pandemijski soj.

Najviše oboljelih od gripe ima u Osječko-baranjskoj županiji točnije pet osoba, zatim u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj po četiri, dvije osobe u Istarskoj i po jedna osoba u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Podsjetimo, virus gripe tipa A laboratorijski je potvrđen 28. studenog kod dvije osobe u Zagrebu te jednog bolesnika u Zaboku i Rijeci. U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o grupiranju gripe u stanovništvu, istaknuli su iz HZJZ-a.

Cijepljenje protiv gripe počelo je prije mjesec dana, a HZJZ je osigurao je 320.000 doza, što je oko 10 posto doza više nego prošle godine, a postoji i mogućnost nabave dodatnih količina cjepiva ako bude potrebno kako su tada rekli iz Nacionalnog referentnog centra za gripu.

Dostupno je besplatno trovalentno cjepivo, koje sadrži dva soja virusa A i virus B, a građani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo. Od iduće godine HZJZ bi mogao nabaviti četverovalentno cjepivo, koje prevladava u Europskoj uniji, a sadrži četiri soja virusa (dva A i sva B). Ovo cjepivo je dostupno u Hrvatkskoj, ali se mora kupiti u ljekarnama, a cijena je 100-njak kuna.

Gripa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Cijepljenje se preporučuje trudnicama, kod kojih su komplikacija bolesti češće, zdravstvenim djelatnicima, koji su šest puta više izloženi infekciji i kako bi bili primjer zajednici, te starijima od 65 godina i svim kroničnim pacijentima, uključujući i djecu, koji boluju od dijabetesa, astme, srčano-žilnih bolesti, plućnih bolesti, bolesti metabolizma i slično.

Prema statistikama u Hrvatskoj je lani službeno prijavljeno 65 tisuća oboljelih i 30 umrlih od virusa gripe.