POD RUŠEVINAMA JOŠ 40

Broj mrtvih u urušavanju trgovine popeo se na 47

22.11.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Spasilačke službe iz ruševina samoposluge u latvijskoj prijestolnici Rigi nastavljaju izvlačiti tijela, a ukupan broj poginulih dostigao je 47

Latvijska je policija priopćila da je do 16 sati po srednjeuropskom vremenu broj poginulih dostigao 47, a među njima su i tri djelatnika spasilačkih službi. U nesreći je ozlijeđeno još 38 osoba. 'Posljednjih nekoliko sati među ruševinama nismo pronašli nikog preživjelog', rekla je Viktorija Sembele, glasnogovornica službi spašavanja.

Latvijska javna telvizija izvijestila je da bi, na temelju informacija prikupljenih pomoću nadzornih kamera, pod ruševinama moglo biti još 40 ljudi, no ni Sembele ni policija nisu mogli potvrditi tu brojku.

Spašavatelji dizalicama podižu ruševine Maxime, trgovine smještene u sovjetskim stilom izgrađenom, sivom predgrađu Rige, pola sata vožnje od centra. Maxima je veličine 500 četvornih metara i u trenutku urušavanja u četvrtak navečer bila je prepuna kupaca koji su onamo svratili na povratku s posla kućama.

Među poginulima su i tri vatrogasca koja su sudjelovala u operaciji spašavanja, a još ih je sedam među ozlijeđenima. Vatrogasci su prvi došli na mjesto nesreće i stradali su naknadnom rušenju kada je popustila slaba struktura zgrade.

Premijer Valdis Dombrovskis kazao je da je nesreća uzdrmala zemlju. 'U našim su mislima svi koji su pogođeni ovom tragedijom. Bez obzira koji je uzrok nesreće, broj mrtvih je prevelik', kazao je agenciji BNS.

Uzrok urušavanja još se ne zna. Međutim, 'jasno je da je postojao problem s ispunjavanjem traženih građevinskih kriterija', rekao je ministar unutarnjih poslova Rihards Kozlovskis. Lokalni su mediji izvijestili da prije nesreće na krovu Maxime gradio zimski vrt.