PUSIĆ S RASMUSSENOM

Broj hrvatskih vojnika u Afganistanu smanjit će se 2014.

22.03.2012 u 19:45

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovorala je u četvrtak u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom o stanju u regiji i NATO-ovoj operaciji u Afganistanu u kojoj sudjeluje i Hrvatska

Pusić je nakon sastanka izjavila da je Rasmussen prihvatio poziv da ovoga ljeta sudjeluje na Croatia summitu u Dubrovniku na kojem će se razgovarati o iskoristivosti hrvatskog iskustva iz pristupnih pregovora s EU-om u izgradnje države, prenošenju toga iskustva zemljama u regiji te o mogućnosti da se dio tih iskustava iskoristi u postkonfliktnim društvima u zemljama južnog Sredozemlja.

NATO bi do 2014. trebao postupno smanjivati svoju nazočnost u Afganistanu i prepuštati svoju ulogu afganistanskim snagama sigurnosti. Pusić je rekla da će hrvatski kontingent u Afganistanu i sljedeće godine ostati na ovogodišnjoj razini, dok će se 2014. početi smanjivati, a nakon toga naglasak će se stavljati na obuku i osposobljavanje afganistanskih snaga.

'Hrvatska je možda više zainteresirana za civilnu prisutnost. Jedna od tema je pitanje održivih promjena kroz obrazovanje žena i djevojčica u Afganistanu, što je faktor trajne održivosti promjena, o čemu smo također razgovorali', rekla je Pusić.

Pusić će u četvrtak navečer zajedno s kolegama iz ostalih 27 zemalja članica EU-a sudjelovati na sastanku sa šefovima diplomacija zemalja kandidata - Srbije, Crne Gore, Makedonije, Islanda i Turske.

Na marginama sastanka ministrica Vesna Pusić susrest će se s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom i srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem

Pusić je u Bruxelles doputovala iz Washingtona gdje se sastala s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Istaknula je kako nosi vrlo pozitivno dojmove o tom posjetu. 'Mogu reći da je hrvatska vlada dobila podršku za svoju vanjsku politiku u regiji. Ja sam taj sastanak razumjela kao neku vrstu ocjene u kojoj mjeri je Hrvatska u stanju biti partner kada se govori o stabiliziranju regije. Mislim da je prva ocjena bila dobra i pozitivna', rekla je Pusić.