duboki zaron

Broj dolazaka stranih turista u Španjolskoj potonuo listopadu 87 posto na godišnjoj razini

02.12.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Dolasci stranih turista u Španjolskoj potonuli su u listopadu 87 posto na godišnjoj razini, pokazali su u srijedu službeni podaci, odražavajući posljedice ograničenja koja su vlade uvele kako bi suzbile novi val zaraze covidom-19

Nova ograničenja zorno pokazuju teške uvjete poslovanja španjolskog turizma, čiji je oporavak i od prvog vala pandemije bio slabiji no što se očekivalo.

Pad dolazaka stranih gostiju u listopadu bio je gotovo identičan kao i u rujnu, ali oštriji nego u kolovozu, kada je na godišnjoj razini pao 76 posto.

U prvih deset mjeseci ove godine Španjolsku je posjetilo oko 17,9 milijuna stranih turista, oko 76 posto manje nego u istom razdoblju 2019., priopćio je Nacionalni institut za statistiku (INE).

Francuzi sada čine najbrojniju skupinu stranih turista, s udjelom nešto većim od 22 posto. Posjetitelji iz Britanije nekada su činili petinu stranih gostiju i bili su na prvom mjestu a ove je godine njihov broj pao 82 posto a udio u ukupnom broju stranih turista na 18 posto.

Najpopularnija je regija među turistima u prvih deset mjeseci ove godine bila Katalonija, dok je broj posjetitelja Kanarskog i Balearskog otočja pao 68 odnosno 87 posto.

Na Kanarskom otočju očekuje se blagi oporavak u zimskoj sezoni a u cijeloj godini trebala bi dočekati pet milijuna stranih posjetitelja. U 2019. otoke je posjetilo 15 milijuna stranih turista.

Turisti su u listopadu potrošili 90 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, priopćio je INE. U prvih deset mjeseci ove godine potrošili su 18,6 milijardi eura, u usporedbi s 81,8 milijardi eura u istom razdoblju 2019.