čekaju odobrenje

Brodsko-posavska županija traži strože mjere: Rad kafića do 22 sata, do 30 osoba na skupovima, ali i ograničen broj kupaca u trgovinama

16.11.2020 u 15:28

Bionic
Reading

Epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije izrazito je nepovoljna pa je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite te županije uputio zahtjev Nacionalnom stožeru za uvođenje strožih mjera među kojima je i da se broj osoba na javnim skupovima smanji s 50 na 30 osoba.

Kako je rečeno u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu, zbog pogoršane situacije, županijski Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je uputio zahtjev Nacionalnom stožeru da se uvedu strože epidemiološke mjere.

Broj osoba na javnim skupovima smanjio bi se s 50 na 30, a smanjio bi se i broj osoba koje mogu biti u prodavaonicama, ovisno o njihovoj veličini.

Po novim mjerama, ugostiteljski objekti moći će raditi do 22 sata, a nakon toga dopuštena je samo priprema i dostava hrane izvan ugostiteljskih objekata. Aktualne županijske epidemiološke mjere su na razini nacionalnih i na snazi su do kraja mjeseca.

U prva dva tjedna u studenome u Brodsko-posavskoj županiji registrirano je gotovo 50 posto svih oboljelih od covida-19 od početka pandemije, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković, objašnjavajući razloge za uvođenje strožih epidemioloških mjera.

Taj je stožer u ponedjeljak izvijestio o 80 novooboljelih od covida-19, na bolničkom su liječenju 74 osobe, a deset ih treba potporu respiratora.

Na području Brodsko-posavske županije trenutačno je 650 osoba pozitivno na koronavirus, a pod mjerom samoizolacije je 1359 osoba. 

Od početka pandemije od covida-19 u toj županiji oboljelo je 2836 osoba. Ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković rekao je da je podjednak broj oboljelih muškaraca i žena.

"Bez suradnje s građanima i pridržavanja mjera, teško da ćemo uspjeti riješiti ovu pandemiju", rekao je Cvitković, dodajući kako se očekuje rast broja oboljelih koji trebaju bolničko liječenje.

Kapaciteti slavonskobrodske bolnice predviđeni za oboljele od covida-19 trenutačno su popunjeni 60 posto, potvrdio je na konferenciji za novinare ravnatelj bolnice Josip Samardžić.

Na upit novinara Samardžić je potvrdio da je slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara još na bolničkom liječenju.