UZROK SMRTI I DALJE NEPOZNAT

Brodarca su u bolnicu dopremili prekasno i u teškom stanju?

Bionic
Reading

Iako je obdukcija tijela Đure Brodarca gotova, HRT neslužbeno doznaje da patolozi nisu našli ništa neuobičajeno. U isto vrijeme sve su glasnija nagađanja da su Brodarca u bolnicu dopremili prekasno

Prve nalaze poslat će sudu koji je i zatražio obdukciju te odvjetnicima i obitelji, no dok ne dođu svi nalazi s patologije, može proći i dva tjedna. Ministar zdravstva Darko Milinović zatražio je od stručnjaka osječkoga KBC-a istragu svih okolnosti Brodarčeve smrti.

Novi list iz liječničkih krugova doznaje da je Brodarac, kada je dovezen u bolnicu, već bio u jako lošem stanju - imao je temperaturu od 41,5 stupnjeva i vrlo nizak tlak. 'Bio je praktički polumrtav kad je stigao do bolnice i očito se nije dalo više ništa napraviti da ga se spasi', svjedoči zagrebački kardiolog koji je detalje Brodarčeve smrti doznao od osječkih kolega.
'Što je pravi uzrok smrti, pokazat će obdukcija, no izvjesno je da su uvjeti u zatvoru, kao i činjenica da je u bolnicu stigao prekasno, kad mu više nije bilo pomoći, kumovali tragičnom ishodu', smatra sugovornik Novog lista

Da su liječnici u osječkoj bolnici najprije sumnjali na probleme sa srcem, govori podatak da je Brodarac najprije primljen na kardiologiju, a tek je onda, kad se vidjelo kakvo mu je stanje, prebačen na respirator na hitnu internu.

'General Brodarac je bio pritvoren, a za to nije bilo potrebe. Predlagali smo da se odredi kućni pritvor, ali to nije učinjeno. Predali smo cijelu medicinsku dokumentaciju. Brodarac je bio pregledan u zatvoru, gdje je nedvojbeno utvrđeno da ima visok tlak te da je dijabetičar koji uzima preko 12 lijekova, a strpali su ga u ćeliju od šest metara sa šestero ljudi na +45 stupnjeva. Logično je bilo da će rezultat najvjerojatnije biti ovaj. Sva odgovornost za ovo ubojstvo pada na ovu državu i ovaj sustav izvršavanja kaznenih sankcija jer u ovako neljudskim uvjetima držati nacionalne heroje zaista je sramotno i mislim da i pokojni Đuro nije sretan što je sudjelovao u stvaranju ovakve države', izjavio je Brodarčev odvjetnik Petar Šale te rekao da će o eventualnoj tužbi protiv države odlučiti generalova obitelj.