UHIĆENJA ZBOG RATNIH ZLOČINA

Brodarac iz vikendice u Turnju prevezen u Sisak

Bionic
Reading

MUP je za tportal potvrdio kako je rano jutros uhićen Đuro Brodarac ratni načelnik sisačke policije te njegov tadašnji zamjenik Vladimir Milanković zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom

Brodarac je uhićen u Zadru dok je Milanković uhićen na području Siska. Brodarac je za vrijeme Domovinskog rata bio načelnik PU sisačke dok je Milanković bio njegov zamjenik, ali i zapovjednik djelatnih i pričuvnih postrojbi u Sisku. Đuro Brodarac oko 11.45 sati izašao je u pratnji policijskih istražitelja iz kuće u Turnju i navodno je odvezen prema Sisku, nakon čega će biti odvezen u Osijek.

Prilikom izlaska novinarima je na upit kako se osjeća rekao da se osjeća kao i svaki drugi čovjek u ovakvoj situaciji, a na upit je li očekivao uhićenje, kazao je da to novinari moraju pitati nekog drugoga. Potom je odvezen iz Turnja, piše Večernji list.

Doznajemo kako je uhićena i treća osoba, čiji identitet policija ne želi otkriti, ali HRT doznaje da se zove Drago Bošnjak. Doznajemo još i da je rođen 1958. te da je bio pripadnik pričuvnog sastava sisačke policije. Njega se tereti za izvršenje zločina protiv civilnog stanovništva dok se Brodarca i Milankovića tereti po zapovjednoj odgovornosti.

Kako je Bošnjak navodno iz Osijeka, pretpostavlja se da je cijeli slučaj pripao Županijskom sudu u Osijeku upravo zbog njega. U tijeku je kriminalističko istraživanje te pretres njihovih stanova. Oni će tijekom dana biti dovedeni na Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Tijekom njihovog mandata likvidirano je stotinjak srpskih civila, a neki se smatraju nestalima. Istraga se odnosi na ubojstvo desetak uglednih sisačkih Srba, a neke od tih slučajeva hrvatsko je pravosuđe već procesuiralo.

Sumnja se da je riječ o ubojstvima naručenim iz utjecajnih sisačkih krugova kako bi Srbe koji se nisu pridružili pobunjenim krajinskim snagama natjeralo u paniku i izbjeglištvo, piše hrt.hr.