SLIJEDE NOVČANE KAZNE

Brod se nagnuo zbog nestručnog prekrcaja

20.01.2011 u 16:27

Bionic
Reading

Zbog čak 16 nedostataka, brodu Gulf Forest, koji se prije dva dana, natovaren s oko 1.700 metara kubnih bukovine, opasno nagnuo te skoro prevrnuo i potopio u riječkoj luci, danas je izdana zabrana o isplovljavanju, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Brod je dobio dozvolu tek da se s Bratislavskog pristaništa premjesti u luku Sušak, što je danas i učinjeno.

Uzrok njegovog nagnuća za 25 stupnjeva usred noći 18. siječnja utvrdili su nautički i brodostrojarski inspektori Lučke kapetanije Rijeka. Naime, kako se moglo i pretpostaviti, prekrcaj palubnog drvenog tereta bio je nestručno obavljen, ali i količina balastnih voda u tankovima nestručno je izmjerena, čime je poremećena njegova stabilnost.

Također, ustanovljeni su i drugi nedostaci vezani za nedostatak ventila za ispumpavanje kaljužnih voda u nuždi, neispravnost brzozatvarajućih ventila tankova goriva, neizvježbanost posade u protupožarnoj i vježbi napuštanja broda.

Brod, dužine 78 metara, 7. siječnja je iz Egipta s deset članova posade, sirijskih državljana doplovio u riječku luku, gdje je iskrcao sol, plovi pod zastavom Tanzanije i u vlasništvu je brodara Gulf Forest Shipping S.A.

Zadnji inspekcijski pregled broda obavljen je u Bugarskoj 24. listopada 2010, a idući redoviti pregled trebao je biti u srpnju ove godine.

Prilikom nagnuća, srećom, nitko nije stradao niti je došlo do zagađenja mora, a u pomoć su mu pristigli brodovi Lučke kapetanije, Dezinsekcije i Luke te remorkeri Jadranskog pomorskog servisa.

Zbog nestručno obavljenog posla i ugrožavanja sigurnosti plovidbe, zapovjedniku broda i brodaru slijede novčane kazne.