rekonstrukcija vlade

Kadrovska križaljka je gotova, poznato je tko odlazi i tko bi mogli biti novi ministri

17.07.2019 u 17:53

  • +4

Novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ u središnjici stranke završilo je sastanak nakon kojeg je postalo jasno koji su ministri bivši, a koji novi u Vladi Andreja Plenkovića. Uz Lovru Kuščevića i Gorana Marića koji su dali ostavke, te Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na mjesto glavne tajnice u Vijeću Europe još su tri ministra danas napustila Banske dvore - Nada Murganić, Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac

'Ne bojte se, bit ćete zadovoljni. Kadrovska križaljka je gotova’, poručio je na ulasku u središnjicu stranke Andrej Plenković.

Umjesto ministrice Gabrijele Žalac za novog ministara rada i mirovinskog sustava predložen je Marko Pavić, a njegovu poziciju preuzet će šef HZMO-a Josip Aladrović.

Tomislava Tolušića na mjestu ministra poljoprivrede zamijenit će državna tajnica u tom ministarstvu Marija Vučković.

'Napravili smo puno toga u Ministarstvu poljoprivrede, moja će nasljednica nastaviti isto, možda još i bolje', komentirao je Tolušić.

Oleg Butković, ministar mora, pomorstva i infrastrukture kazao je nakon sastanka da mu je osobno žao zbog Tolušića jer je s njim dobro surađivao i izrazio je uvjerenje da njegov odlazak neće izazvati buru u stranci.

Na mjesto Nade Murganić, ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, doći će saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Murganić je nakon sastanka kazala da je potpuno mirno prihvatila prijedlog da bude dio rekonstrukcije.

'Ako će moj odlazak na neki način resetirati sve stresove pod kojima se nalazimo ja ću biti zadovoljna. Ja sam dio sustava', kazala je Murganić i dodala da je postavila dobre temelje u sustavu i da ima prostora za poboljšanja. Istaknula je da je ostavlja iza sebe dobar i stručan tim u ministarstvu koji može pomoći u korekcijama zakona, ali i na drugim nivoima. Upitana je li zaslužila da bude smijenjena kazala je da je promjena dobro došla kako bi pomogla Vladi.

Mariju Pejčinović Burić, koja odlazi na mjesto glavne tajnice u Vijeću Europe zamijenit će trenutni veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Gorana Marića, koji je podnio ostavku na mjestu ministra državne imovine, zamijenit će Mario Banožić, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nakon što je prije nekoliko dana zbog afere sa zemljištima na Braču ostavku podnio ministar uprave Lovro Kuščević Plenković je na njegovo mjesto predložio je Ivana Malenicu, dekana veleučilišta u Šibeniku.

Odlaskom Tolušića i Pejčinović Burić upražnjena su i mjesta podpredsjednika Vlade, a njih će popuniti Davor Božinović, ministar MUP-a i Zdravko Marić, ministar financija.

Goran Marić i Tomislav Tolušić se vraćaju u Sabor, a Sanja Putica koja je zamjenjivala Lovru Kuščevića u Saboru ide u Ministarstvo obrazovanja za državnu tajnicu.

Nikolina Brnjac državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture (MMPI) prelazi u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova gdje će također biti na poziciji drćžavne tajnice. Josip Bilaver, pomoćnik ministra u MMPI postaje državni tajnik u istom ministarstvu.

Sastanku u HDZ-u prethodio je cjelodnevni sastanak užeg kabineta Vlade, a utz ministre na konzultacijama o najavljenoj rekonstrukciji Vlade u Banskim dvorima sudjelovali su premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i savjetnik premijera Robert Kopal.

  • +7
Ministri dolaze na sjednicu užeg kabineta Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon sastanka u HDZ-u u 20:30 sati premijer Plenković održat će se sastanak s koalicijskim partnerima.