UZBUNA U LONDONU

Britanski volonteri nestali u Ukrajini, posljednji kontakt s terena pod ruskom kontrolom

29.04.2022 u 11:40

Bionic
Reading

Ruska vojska zarobila je dva britanska volontera koji su pružali humanitarnu pomoć Ukrajini, priopćila je neprofitna mreža Presidium Network. Volonteri su navodno privedeni na kontrolnoj točki u blizini grada Zaporižje na jugu Ukrajine

Vjeruje se da su radili samostalno, ali su bili u kontaktu s Presidium Network, čiji je suosnivač Dominic Byrne rekao je da su nastojali evakuirati ukrajinsku obitelj zatečenu u borbama.

'Prošli su kroz ukrajinski kontrolni punkt i krenuli na jug kroz područje pod ruskom kontrolom kada smo izgubili kontakt u ponedjeljak ujutro', rekao je za Byrne za BBC.

  • +37
Rat u Ukrajini: Kijev i okolica Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Filigheddu/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ispričao je da su civili koji su čekali na evakuaciju počeli primati čudne poruke s mobitela britanskog volontera, a dva sata kasnije, ruski vojnici upali su im u kuću, pitajući ih kako poznaju Britance, uvjereni da su špijuni. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da hitno traži više informacija.