BORBA ZA VEĆE PLAĆE

Britanski vlakovi zaustavljeni u drugom štrajku željeznica u tjedan dana

30.07.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Oko 5.000 strojovođa u gotovo četvrtini britanske željezničke mreže stupilo je u subotu u štrajk, u sklopu kampanje za veće plaće nakon što je stopa inflacije u zemlji dosegnula najveću razinu u 40 godina.

Dvadesetčetverosatni štrajk, u organizaciji sindikata strojovođa ASLEF, drugi je značajni štrajk ovog tjedna na britanskoj željezničkoj mreži, nakon što je 40.000 članova sindikata RMT i TSSA, koji predstavljaju ostalo željezničko osoblje, održalo veliki štrajk u srijedu.

Rastuća inflacija, koja gledano kroz potrošačke cijene trenutačno iznosi 9,4 posto, i povremeni rast plaća pojačali su radničke napetosti u svim sektorima, uključujući poštanske usluge, zdravstvo, škole, zračne luke i pravosuđe.

Očekuje se da će štrajk željeznice uzrokovati "značajne poremećaje" cijeli dan tijekom subote i u nedjelju ujutro, objavio je Network Rail, koji upravlja britanskom željezničkom infrastrukturom.

Otkazane su gotovo sve usluge sedam od 34 željeznička operatera u zemlji, uključujući regionalne mreže za jugoistočnu i istočnu Englesku, kao i međugradske linije koje povezuju London s jugozapadnom Engleskom, sjeveroistočnom Engleskom i Edinburghom.

Glavni tajnik ASLEF-a Mick Whelan rekao je da u vrijeme rastućih troškova života ranije predviđeno povećanje plaća za vozače od samo 2 posto ne može opstati.

Steve Montgomery, generalni direktor željezničkog operatera First Rail i predsjednik Rail Delivery Group za cijelu industriju, rekao je da će operateri dati veće povišice plaća samo ako strojovođe pristanu na promjene u radnoj praksi koje bi uštedjele novac.

"Ne kažemo ljudima da 'rade dulje', nego da budu produktivniji unutar sati koje trenutno imaju", rekao je.

ASLEF planira održati još jedan jednodnevni štrajk 13. kolovoza.