vrhunac sezone

Britanski turoperatori u srijedu će 'danom akcije' pozvati vladu da olakša putovanja

20.06.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Britanske aviokompanije i turoperatori planiraju „dan akcije“ za srijedu čime bi vladu koja obeshrabruje putovanja Britanaca u popularne destinacije, a među njima je i Hrvatska, pritisnuli da ublaži ograničenja prije vrhunca sezone godišnjih odmora

Putničke agencije, koje su ostale bez prihoda tijekom pandemije covida-19, očajnički žele izbjeći ponovni gubitak ljetne sezone zbog koronavirusa. No u Velikoj Britaniji su trenutno na snazi stroge restriktivne mjere za putovanja koje im i dalje znatno otežavaju poslovanje.

Najveća europska aviokompanija Ryanair i grupacija Manchester Airports Group u četvrtak su pokrenuli pravni proces kako bi primorali vladu da ublaži mjere prije srpnja, vrhunca turističke sezone.

U srijedu 23. lipnja će se u Westminsteru u središnjem Londonu i na zračnim lukama diljem zemlje okupiti piloti, zaposlenici aviokompanija i turističkih agencija kako bi stvorili dodatni pritisak na vlasti.

Podaci sindikata pilota BALPA od nedjelje pokazuju da je britanski zračni sektor teže pogođen pandemijom nego ostatak Europe.

U odnosu na razdoblje prije pandemije ovaj je mjesec 73 posto manje dolazaka i odlazaka iz Velike Britanije, što je najveći pad u Europi. Španjolska, Francuska i Grčka su na 60 posto.

Britanski ministar pravosuđa za BBC je rekao kako vlada mora stvoriti ravnotežu između omogućavanja putovanja u inozemstvo i opasnosti uvođenja novih varijanti virusa na britansko tlo.

Čelnica engleskog javnog zdravstva Susan Hopkins poručila je kako bi Britanci ove godine odmor trebali provesti u svojoj državi.

Sustav semafora znanstveno neutemeljen i nepredvljiv

BALPA pak upozorava kako vrijeme ističe za prometno-turistički sektor.

„Nema vremena za skrivanje iz radnih skupina i procjena“, kazao je glavni tajnik sindikata Brian Strutton.

Aviokompanije su više puta kritizirale vladin sustav „semafora“ za međunarodne destinacije, tvrdeći da je nepredvidljiv i nije utemeljen u znanosti.

Britanske vlasti dopustile su putovanja od svibnja, nakon mjeseci opće karantene, no obeshrabruju posjećivanje popularnih destinacija poput Španjolske, Francuske, Grčke, SAD-a ili Hrvatske, klasificirajući ih žutom bojom u svom sustavu.

Ta boja znači da pri povratku u Britaniju putnici moraju provesti 10 dana u karanteni i nekoliko se puta testirati na covid-19. Samo nekoliko država označeno je zelenom bojom, a među njima nema članica Europske unije.

U britanskom zračnom sektoru radno mjesto već je izgubilo više od 45 tisuća ljudi, a procjenjuje se da oko 860 tisuća zaposlenih u avijaciji, prometu i turizmu na poslu održava samo financijska pomoć vlade.