SRBIJANSKA TJERALICA

Britanski sud odbio jamčevinu za Ejupa Ganića

03.03.2010 u 18:46

Bionic
Reading

Britanski okružni sudac u Londonu naredio je u srijedu da ratni član bosanskohercegovačkog predsjedništva Ejup Ganić ostane u pritvoru do saslušanja u idućem tjednu unatoč jamčevini koju je Sarajevo za njega ponudilo, javlja agencija AP, a potvrdio je to i dužnosnik BiH.

Sudac Quentin Purdy naredio je da Ganić ostane u pritvoru sve do saslušanja u idućem tjednu na londonskome sudu, javlja američka agencija AP.

Agencija dodaje da su u sudnici bili uhićenikovi kći i sin te veleposlanica BiH u Londonu, ali ne i sam Ganić, koji je u pritvoru.

Ganić je u ponedjeljak uhićen u Londonu na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Srbija za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, a tereti ih za ubojstva pri napadu na kolonu JNA u Sarajevu u svibnju 1992.

Braniteljica Clare Montgomery rekla je na sudu da je skupina neovisnih odvjetnika već odbacila optužbe protiv Ganića.

Zbog srbijanskog uhidbenog naloga britanski pravosudni sustav izvrgava se ruglu, ocijenila je Montgomery.

Sudac je, međutim, rekao da su optužbe tako teške da bivši političar mora ostati u pritvoru sve dok sud ne razmotri predmet na saslušanju.

Purdy je izjavio da će se Ganić u utorak pojaviti pred sudom.

Savjetnik bošnjačkog člana kolektivnog šefa države Damir Arnaut u telefonskoj izjavi iz Londona potvrdio je da je londonski sud odbio Ganića pustiti iz pritvora.

Arnaut je rekao kako na ročištu pred londonskim sudom nije prihvaćeno da Ganić bude pušten na slobodu unatoč pripremljenoj jamčevini za koju mediji prenose da iznosi 200.000 funta (oko 1,6 milijuna kuna).

Arnaut je najavio da će obrana već u četvrtak uložiti žalbu.

Izjavio je da je Ganiću u zadnja 24 sata onemogućen susret s veleposlanicom BiH Jadrankom Negodić i članovima njegove obitelji.