Grof od Wessexa

Britanski princ Edward stigao u dvodnevni posjet Splitu

16.05.2019 u 17:07

Bionic
Reading

Britanski princ Edward, Grof od Wessexa, stigao je u dvodnevni posjet Splitu. U pratnji gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, najmlađi sin kraljice Elizabete II uz iznimno jake mjere osiguranja obišao je Dioklecijanovu palaču i uži centar grada

Izjave za pedesetak akreditiranih medija nisu bile predviđene, no on je na pitanje novinara tek kratko dobacio da se u Splitu osjeća sjajno.

Na splitskom aerodromu dočekao ga je župan Blaženko Boban, a u centru Splita osim domaćina bili su tu i brojni britanski turisti, mahom oduševljeni poznatim licem. Princ Edward bavi se dobrotvornim radom, a osobno je iznimno zainteresiran za kulturu, pa je sa zanimanjem odslušao priču o Dioklecijanovoj palači.

U Vestibulu ga je dočekala klapska pjesma, potom je razgledao katedralu, a onda i Zlatna vrata. Protrljao je prst na spomeniku Grguru Ninskom.

Na britanskom razaraču HNS Duncan, koji nekoliko dana boravi u splitskoj luci, organizirana je svečana večera i proslava britansko-hrvatskog partnerstva. Očekuje se da, nakon pozdrava svečane garde i zajedničkog obilaska broda, princ imati kratak privatni sastanak s ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Organizatori su izvijestili da će se na svečanoj večeri piti hrvatska vina: Tomićev 'Plavac', Bibicheva 'Riserva 5' i 'Epik' pjenušac Olivera Rokija s Hvara.

U dvodnevnom boravku u Splitu princ Edward obići će novu hrvatsku podružnicu britanske tvrtke ICE Marine Design, zatim Galeriju Meštrović, a susrest će se i s akademikom Miroslavom Radmanom. U Prvoj gimnaziji, osnovanoj prije 300 godina, susrest će se s učenicima i odgledati kratki izvadak iz mjuzikla 'Our House'.

Upravo ova gimnazija već 25 godina njeguje partnerstvo s Astor Collegeom iz Dovera, grada-prijatelja Splita, s kojim razmjenjuje učenike i organizira izložbe. Dvije škole zajedno su producirale devet mjuzikala izvođenih i u Hrvatskoj i u Velikoj Britaniji.

  • +14
Princ Edward u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX