VIJEĆE SIGURNOSTI

Britanski predstavnik kritizirao Hrvatsku

05.06.2009 u 08:13

Bionic
Reading

Britanska vlada je razočarana što Hrvatska nije dostavila Tužiteljstvu Haškog suda (ICTY) više ključnih dokumenata za suđenje generalu Anti Gotovini, rekao je zamjenik stalnog predstavnika Velike Britanije u Vijeću sigurnosti UN u četvrtak u raspravi o izvješćima predsjednika i glavnog tužitelja ICTY-a.

"Moja vlada je razočarana što Hrvatska još uvijek nije predala određeni broj ključnih dokumenata za suđenje Gotovini. U cijelosti podupiremo napore tužitelja da se riješi to pitanje. Pozivamo Hrvatsku da nastavi potragu za nestalim dokumentima i da administrativnu istragu podrži kaznenim optužbama kada ima dokaza o ilegalnom uklanjanju ili uništenju dokumenata", rekao je britanski predstavnik Philip Parham.

"To ostaje područje u kojoj je potreban daljni rad, uz inače solidnu suradnju", dodao je Parham.

Zamjenica stalne američke predstavnice pri UN-u, Rosmary DiCarlo, kazala je kako "SAD priznaje napore Hrvatske da surađuje s Tribunalom". Hrvatska vlada je omogućila uhićenje svih hrvatskih osumnjičenika i ima solidnu povijest suradnje s ICTY-em, kazala je DiCarlo.

"Mi pozivamo Hrvatsku da nastavi s dosadašnjom solidnom suradnjom s Haagom i nadamo se da će se naći brzo, zadovoljavajuće rješenje pitanja dokumenata koje traži tužitelj u predmetu Gotovina", dodala je.

Od ostalih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, Rusija i Kina nisu se referirale na dio izvješća o suradnji zemalja jugoistočne Europe s ICTY-em, koncentrirajući se uglavnom na pitanja izlazne strategije suda i dovršetka njegovog rada u što skorijem roku.

Predstavnik Francuske u svom je istupu, istaknuo kako sve zemlje jugoistočne Europe, koje očekuju članstvo u Europskoj uniji, moraju u potpunosti surađivati s Haškim sudom.

Među 10 nestalnih članica Vijeća, najjaču je potporu Hrvatskoj izrazio stalni predstavnik Austrije, Thomas Mayr-Harting, koji je odao priznanje naporima Hrvatske u suradnji s ICTY-em i izrazio nadu da će ti napori pridonijeti daljnjem jačanju "konstruktivnog dijaloga s Tužiteljstvom".

Obraćajući se hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, on je kazao: "austrijska je vlada svjesna vaše dugoročne predanosti punoj suradnji s Tribunalom i znamo da ste slijedili taj put od preuzimanja dužnosti. Također znamo da je, pod nekada teškim okolnostima, vaša predanost bila instrument za lociranje Ante Gotovine i njegovo prebacivanje u Haag", kazao je Mayr-Harting.

Svi sudionici u raspravi izrazili su potporu provedbi izlazne strategije Haškog suda i Tužiteljstva, uz pozivanje svih zemalja pod nadležnosti ICTY-a na punu suradnju.

Činjenica da je Hrvatsku u Vijeću sigurnosti UN u četvrtak zastupao premijer Sanader, te da je na sjednici bio i ministar pravosuđa Ivana Šimonović, dala je na čvrstini i uvjerljivosti suočavanju Hrvatske s kritikom tužitelja Sergea Brammertza, neugodnom za zemlju koja je jedna od članica Vijeća sigurnosti UN, ocijenili su dugogodišnji promatrači rada Vijeća.

Pored toga, brojni kontakti s najvišim dužnosnicima UN-a, EU, SAD-a i ICTY-a, koje je prethodnih dana u New Yorku imao hrvatski premijer, čini se da su i donekle ublažili oštricu tih kritika, ocijenili su isti izvori, a sam Sanader je kazao da je usmeno izvješće Brammertza bilo za "jedan ton blaže" od pisanog, koje je podneseno 15. svibnja.