VESNA PUSIĆ:

'Britanski parlamentarci žele nedvosmislenu osudu nasilja u Splitu'

14.06.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Vesna Pusić susrela se s članovima izaslanstva Britansko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva koje je zanimalo kakav stav naša zemlja ima prema monitoringu, nastavku reformi iz Poglavlja 23, brodogradnji i nasilju koje se dogodilo na Prideu u Splitu

'Važno da su britanski parlamentarci došli jer su ovakvi kontakti bitni kada se donose odluke, posebno sada, na kraju pregovora s Europskom unijom', rekla je Pusić.

Pusić ističe da im je rekla da je potpuno neprihvatljivo nasilje koje se tamo dogodilo, ali im je i objasnila da je i u Zagrebu kada je održan prvi Pride također bilo žestoko, da bi kasnije sve to bilo mnogo normalnije.

Parlamentarce je zanimala i uloga policije te su istaknuli da je nužno s najviših političkih funkcija u državi i nedvosmisleno osuditi nasilje.

Predsjednica Nacionalnog odbora im je rekla da je homofobija problem koji moramo riješiti jer smo dosad uglavnom s više pozornosti gledali na etničku diskriminaciju.

Na pitanje mogu li neredi u Splitu i eventualni u Zagrebu odgoditi završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, kaže: 'Ne postoji pravna stečevina vezana uz to, ali postoje vrijednosti koje kažu da se ne može koristiti nasilje nad bilo kim.'

Pusić će doći i na zagrebački Pride, kao i na prethodne, i nada se da će brojni uglednici i političari doći podržati skup jer je to bitno nakon splitskih nereda.