ni traga fair playu

Britanski paraolimpijci namjerno skraćuju udove kako bi lakše osvajali medalje?

25.09.2017 u 22:40

Bionic
Reading

Televizija BBC ovih dana objavila je rezultate novinarske istrage koja je pokazala da su si pojedini britanski paraolimpijci namjerno skraćivali noge kako bi se mogli natjecati u kategoriji sa slabijom konkurencijom

Tijekom opsežne novinarske istrage utvrđeno je kako se radi o masovnoj pojavi, unatoč tome što su pojedini britanski paraolimpijci prosvjedovali i odbijali se natjecati da ne bi bili dio prevare.

Kako pojašnjava britanska televizija, kako bi se uopće mogli natjecati, paraolimpijci prolaze obavezne kompleksne liječničke preglede s postavljanjem dijagnoze te se, ovisno o njoj, sportaši s invaliditetom razvrstavaju u određene natjecateljske kategorije.

No problem je to što postoji više 'dijagnoza' koje se uoči međunarodnih natjecanja ne mogu provjeriti ni odbaciti, čime se stvara velik prostor za manipulacije i korupciju, što su iskoristili pojedini sportaši s invaliditetom koji su smišljeno povećavali stupanj svoje invalidnosti.

Prema rezultatima istraživanja, dio sportaša se čak podvrgnuo kirurškim zahvatima kako bi povećao stupanj svoje invalidnosti.

Televizija je priopćila da je o svemu upoznat Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) koji je započeo istragu, napomenuvši kako su određene nepravilnosti već zapažene među paraolimpijcima koji se natječu u plivačkim natjecanjima.

BBC ističe da su pojedini sportaši s niskim stupnjem invaliditeta aktivno uključeni u sport kako bi postali kandidati za medalje, dok su pak pojedini sportaši odlučili završiti svoje karijere jer ne vjeruju da svi imaju jednake uvjete na sportskim borilištima.

Među njima je i britanska sprinterica Bethany Woodward, a ona je najavila da će vratiti osvojene medalje zbog 'nepravedne prednosti' koju imaju pojedini sportaši s invaliditetom te zbog, kako je kazala, 'širokog sustava razbijanja paraolimpijskih kategorija'.

Woodward je, inače, osvojila broncu na Paraolimpijskim igrama 2012. u Londonu u štafeti 4 × 100 metara.