BANDIĆ PISAO ECONOMISTU

'Britanski odnos prema Hrvatskoj je podcjenjivački'

28.05.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić napisao je pismo britanskom tjedniku Economist zbog serije tekstova u tamošnjem tisku koji Hrvatsku tretiraju na neprimjeren način

'Britanski tisak i političari vrlo često pišu i govore o Hrvatskoj podcjenjivački, tendenciozno i vrlo površno. Njihov odnos prema Hrvatskoj gotovo je kolonijalan', rekao za Vecernji.hr jedan blizak Bandićev suradnik.

Bandiću je zasmetao tekst objavljen 20. travnja u The Economistu koji se bavi 'stanjem nacije' u kontekstu vala nezadovoljstva nakon haaških presuda našim generalima. U tekstu se implicira da građani Hrvatske nemaju pravo kada se žale da se EU prema RH odnosi nepošteno sve dok u zemlji caruje korupcija. The Economist je tekst, u kojemu se obrušio i na zapadne političare, našu Vladu i SDP, objavio u četvrtak.

Bandić je napisao da je istina da su Hrvati razočarani presudom generalima Gotovini i Markaču, ali nam smetaju i dvostruka mjerila zapadnih političara i medija. Bandić je negirao da se populizam širi Hrvatskom rekavši da mi nemamo takvih relevantnih stranaka. Prema njegovom mišljenju prosvjedi se organiziraju jer ljudi žele promjene: vlada je prožeta korupcijom, a ugled oporbene stranke, SDP-a, umrljan je skandalima. Također je poručio da se vojnici i generali mnogih zemalja nikada se neće pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde jer su odlučili ne potpisati ili ne ratificirati sporazum. 'Neke države to mogu učiniti bez posljedica, ali mi ne možemo', napisao je Bandić.